Dünya Bankası Başkanı David Malpass, BBC’ye verdiği demeçte, Ukrayna'daki savaşın dünya için küresel ekonomik büyümeyi azaltacak bir "felaket" olduğunu söyledi.

David Malpass, "Ukrayna'daki savaş dünya için kötü bir zamanda geliyor çünkü enflasyon zaten yükseliyordu" dedi.

En büyük endişesinin, meydana gelen "saf insan can kaybı" olduğunu vurguladı.

Çatışmalarda binlerce sivil ve askerin öldüğü sanılıyor.

Malpass, savaşın ekonomik etkisinin Ukrayna sınırlarının ötesine geçtiğini ve özellikle küresel enerji fiyatlarındaki artışların "en çok yoksulları ve enflasyonu etkilediğini" söyledi.

Gıda fiyatları da savaş tarafından yükseltildi ve yoksul ülkelerdeki insanlar için çok gerçek bir düşünce ve sorun olduğunu belirtti.

Malpass, "Ukrayna ve Rusya'dan gelen arz kaybına yeterince hızlı uyum sağlamanın bir yolu yok ve bu da fiyatları artırıyor" dedi.

Bay Malpass, AB'nin diğer enerji kaynaklarına geçişini hızlandırmaya çalışırken, Vladimir Putin'in hükümetinin "pazarlarından bazılarını kalıcı olarak kaybedebileceğini" söyledi. Böyle bir gelir kaybı, bu savaşın Rusya'daki yaşam standartlarını düşürmesinin sadece bir yolu, aynı şekilde rublenin değerindeki düşüş ve bunun getirdiği enflasyon da.

Dünya Bankası, 2014 devriminden bu yana Ukrayna ekonomisinin gelişmesine yardımcı olmak için 7.9 milyar dolar taahhüt etti. Bu para, ülkenin enerji ve bankacılık sektörlerinde özelleştirmeler ve tarım arazilerini daha verimli hale getirme çabaları da dahil olmak üzere geniş kapsamlı ekonomik reformları başlatmasına yardımcı oldu.