Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırım ve ambargolar sebebiyle Batı devletlerinde elektrik faturalarına 10 kat zam yansıdı. ABD’de ise vatandaşlardan elektrikli arabaların şarj edilmemesi ve klimaların daha az kullanılması talep edildi.

ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliği devletleri, Rusya’ya bir dizi ekonomik yaptırım ve ambargo uyguladı.

Bu yaptırımların ardından tüm dünyada fosil yakıtların fiyatı yükseldi. Dünya genelinde elektriğin büyük çoğunluğu başta Petro, doğalgaz ve kömür olmak üzere fosil yakıtlar tarafından elde ediliyor.

Batı’nın yaptırımları, enerji krizine sebep oldu ve kendisini vurdu. Avrupa Birliği ve ABD, enerji kriziyle baş başa kaldı. Bilim insanları, bu sene kış mevsiminin çok soğuk geçeceğini ifade etti.

ABD’nin Kaliforniya Eyaleti, enerji krizi için bir dizi önlem sıraladı ve vatandaşlardan elektrikli arabalarını şarj etmemesini, “gereksiz” yanan ışıkları kapatmasını, klimanın az kullanılmasını ve yüksek elektrik isteyen aletlerin kullanılmamasını istedi. Kaliforniya Eyaleti, elektriğin 16.00-21.00 arasında yani insanların evlerinde olduğu saat dilimlerinde “daha az kullanılmasını” tavsiye etti.

ABD’de Rusya’ya uygulanan ambargoların ters tepmesinden sonra, enerji devleri fiyatlara yüksek zamlar uyguladı. Benzin ve motorin, ABD tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.