Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyerek yol kesen protestocular polisle çatıştı, 180 gösterici gözaltına aldı.

Pazar günü yapılan protestolarda Erivan'ın merkezine çadırlar kurarak gece gündüz eylem yapan göstericiler Paşinyan ve hükümet istifa edene kadar eylemi bırakmayacaklarını belirtti.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre göstericiler çöp tenekelerinden ve sokaklardaki banklardan bariyerler kurdu, başkentteki dört ana bulvarı birbirine bağlayan Fransa Meydanı'nda trafiği durdurdu.

“Nikol'suz Ermenistan” sloganı atıldı

Aralarında muhalefet milletvekillerinin de bulunduğu pöstericiler "Nikol'suz Ermenistan" şeklinde sloganlar attı.

Gösterilerin lideri ve parlamento sözcü yardımcısı Ishkhan Sagatelyan, gazetecilere yaptığı açıklamada eylemcilerin pazartesi öğleden sonra sokakları temizleyeceğini ve böylece meydanı akşam yeni bir gösteriye hazırlayacaklarını belirtti. 

Gözaltılardan bazılarının güç kullanarak yapıldığı ve eylemleri haberleştiren gazetecilerin polis tarafından itildiği bildirildi.

Polis sözcüleri Interfax'a göstericilerin polis memurlarına ittatsizlikten dolayı gözaltına alındıklarını açıkladı.

Ülkede protestolar Paşinyan'ın Azerbaycan'la barış anlaşması imzalama gereği konusunda parlamentoda geçen ay yaptığı konuşmadan bu yana yeniden alevlendi.

İki ülke 2020'de Dağlık Karabağ bölgesine ilişkin anlaşmazlık nedeniyle altı hafta süreyle savaşmış, Rusya'nın arabuluculuğuyla sağlanan ateşkes için anlaşma imzalanmadan hemen önce Azerbaycan bölgenin çoğunluğunda kontrolü geri kazanmıştı.

Paşinyan ülkesinde ateşkes anlaşmasına boyun eğdiği gerekçesiyle halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Paşinyan'a karşı yeniden protesto başlattı. Başkentte 17 Nisan'dan bu yana hemen her gün bir eylem düzenleniyor.