Pakistan'ın başkenti İslamabad'da terörle mücadele mahkemesi, Pakistan Adalet Hareketi (PTI) partisi lideri eski Başbakan İmran Han'ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. 

Perşembe günü (25 Ağustos) verilen karar mehkeme önünde bekleyen İmran Han destekçilerince sevinçle karşılandı. 

Yoğun güvenlik önlemleri hakkında mahkemeye getirilen Han'ın 100 bin Pakistan rupisi ödemesi karşısında 1 Eylül'e kadar kefaletle serbest kalmasına hükmedildi. Böylece eski Başbakan'ın 1 Eylül'e kadar gözaltına alınamayacağı belirtildi.

Han'ın avukatları günün erken saatlerinde sunulan kefalet dilekçelerinde, eski Başbakan hakkındaki suçlamaların birer 'intikam eylemi' olduğunu savundu.

İmran Han'ın partisi PTI destekçilerine, 'eski Başbakan'ın gözaltına alınması durumunda sokağa çıkma ve İslamabad'a doğru hareket etme' çağrısında bulunurken, partinin sosyal medya paylaşımlarında, Urduca 'İmran Han kırmızı çizgimizdir' yazılı etiketlere yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Pakistan'da parlamentoda, 10 Nisan'da yapılan güven oylamasında, 174 "ret" oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşiPakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın (PML-N) lideri Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

Han hakkında 21 Ağustos'ta, "polis ve yargıcı tehdit ettiği" gerekçesiyle Terörle Mücadele Yasası kapsamında emniyet işlemi başlatılmıştı.

Han, polis ve yargıyı isyana teşvik suçlamasından gözaltına alınan yardımcısı Şahbaz Gil'e işkence yapmakla suçlamıştı. İslamabad polisi ise suçlamayı reddetmişti. 

Han kendisine ABD öncülüğünde bir komplonun kurulduğunu ve Pakistan ordusuyla Başbakan Şerif'i Washington ile bu komploda işbirliği yapmakla suçluyor.