ABD Donanması, başarısız bir iniş esnasında uçak gemisine çarparak uçuş güvertesinin kenarından düşerek denize batan F-35C Lightning II avcı jetinin enkazını kurtarmak için "düzenlemeler yapmaya" başladı.

Savaş uçağı USS Carl Vinson'a inmeye çalışırken kaza yapınca, 100 milyon dolarlık jet ve gizlilik teknolojisi herkesin ele geçirebileceği bir şekilde okyanus tabanının dibinde kaldı.

Japonya merkezli 7. Filo'dan bir sözcü, The Independent'a yaptığı açıklamada uçağın, Çin'in büyük ölçüde ulusal egemenlik alanı olduğunu iddia ettiği Güney Çin Denizi'nden kurtarılması için planlamalara başladıklarını doğruladı.

Söz konusu hızlı tepki, Rusların bir F-35'i "ele geçirmeye bayılacakları" haberleri üzerine, ABD'nin Akdeniz'de düşen F-35B'yi kurtarmak için Birleşik Krallık'a (BK) destek sağlamasının ardından geldi.

Teğmen Nicholas Lingo yaptığı bir açıklamada, "ABD Donanması, Güney Çin Denizi'nde USS Carl Vinson'daki kazaya karışan F-35C uçağı için kurtarma operasyonu düzenlemeleri yapıyor" dedi.

Teğmen, "ÇHC'nin (Çin Halk Cumhuriyeti) bu husustaki niyetinin ne olduğuna dair spekülasyon yapamayız" diye ekledi.

Rusya gibi Çin de neredeyse kesinlikle, NATO'nun Müşterek Taarruz Uçağı'ndaki sofistike radarı ve gizlilik teknolojisini eline geçirmek isteyecektir.

BK kasımda 100 milyon dolarlık uçağı denizin dibinde kaybedince, aralıkta gizli bir operasyonla uçağın kurtarılması çabalarına destek sağlaması için ABD'ye çağrıda bulunmuştu.

Bu ilk vaka değil, ABD’nin F-35’leri Güney Kore’de arıza yapmış tüm filo her ihtimale karşı uçurulmamıştı. İngiltere’nin ABD’den satın aldığı bir uçak da Akdeniz’de düşmüştü.