Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa Baytas, İsrail ile imzalanan ticaret ve ekonomi alanındaki iş birliği anlaşmasının onaylandığını duyurdu.

Baytas, kabine toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, “Fas ile İsrail arasında 21 Şubat'ta Rabat'ta imzalanan ekonomik ve ticari iş birliği anlaşmasını öngören kanun tasarısını onayladık.” dedi.

Hükümet Sözcüsü Baytas, anlaşma ile ilgili kanun tasarısının, Dışişleri Bakanı Nasır Burita adına Sanayi ve Ticaret Bakanı Riyad Mezzur tarafından sunulduğunu sözlerine ekledi.

Hükümet tarafından onaylanan söz konusu kanun tasarısının, oylama için meclisin iki kanadına (milletvekilleri ve danışmanlar) sevk edilmesi ve onaylanması durumunda resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Fas ile İsrail, 21 Şubat’ta ekonomik alanda ikili ticaret iş birliğini ve ortak yatırımları güçlendirmeyi amaçlayan bir anlaşma imzalamıştı.

Fas Sanayi ve Ticaret Bakanı Riyad Mezzur o sırada yaptığı açıklamada, anlaşmayla gıda endüstrisi, ilaç, tarım, tekstil, otomobil ve havacılık gibi ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirtmişti.

Fas-İsrail ilişkilerinde normalleşme

Rabat ile Tel Aviv arasındaki düşük düzeyli ilişkiler, 1993'te Filistinliler ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması'nın ardından başlamış ancak 2002'de İkinci İntifada sırasında Fas bu ilişkileri durdurmuştu.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020'de Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurmuştu. Fas Kralı 6. Muhammed de İsrail ile ilişkilerin "en yakın zamanda" kurulacağını açıklamıştı.

Fas ile İsrail, 22 Aralık 2020'de diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında 4 anlaşma imzalamıştı.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın 24-25 Kasım 2021'de Fas'a gerçekleştirdiği ziyarette ise iki ülke arasında istihbarat, savunma sanayi, güvenlik ve eğitim gibi alanlarda iş birliği mutabakat zaptı imzalanmıştı.