Financial Times’ta, Erdoğan'ın seçim sürecinde bir bahaneyle olağanüstü hâl ilan etme veya "Devletin dini İslam'dır" şeklinde bir ilanda bulunma ihtimali ifade edildi.

Financial Times’ın köşe yazarı David Gardner, oldukça ‘tarafgir’ ve adeta muhalefetin sözcülüğünü yaparcasına son dönemde Türkiye’de yaşananları mercek altına aldı.

Makalede “Tarih, sonunda Erdoğan’ın kapısını çalabilir” başlığı kullanılırken, “Erdoğan, daha önce hiç olmadığı kadar gücünün hiç sınırı yokmuş gibi davranıyor; fakat aynı zamanda son 20 yıldır olmadığı kadar kırılgan gözüküyor. Yıllık enflasyon yüzde 50’ye yakın arttığında ki bu Erdoğan döneminin en yüksek seviyesi, TÜİK başkanını kovdu. Artan gıda ve enerji fiyatları, anketlerde AK Parti’ye desteği düşürüyor.” yorumu yapıldı.

Parlamenter sistem yerine Rusya’dakine benzer bir başkanlık sistemi getiren Erdoğan hakkında Gardner, “Tek adam rejimi onun hatalar yapmasına sebep oldu. AKP’nin bütün kurucu ortaklarıyla arası bozuldu ve ciddi ekonomi uzmanlarını uzaklaştırdı.” dedi. Ekim ayında aralarında ABD’nin de olduğu 10 batılı diplomatı istenmeyen adam ilan etmekle tehdit eden Erdoğan’ın bu tehdidini geri çektiğini yazan Financial Times yazarı, “Fakat yıkıntı halindeki ekonomi politikasından vazgeçmedi. Merkez Bankası’nı faiz indirimine zorladı ve TL’nin dolar karşısında geçen yıl yüzde 44 değer kaybetmesine ve enflasyona sebebiyet verdi.” yorumunu yaptı.

Makalede, “Erdoğan’ın refah, eğitim ve sağlık alanlarında yaptıklarını sağlayan ekonomik büyüme ucuz kredi, tüketim ve dizginsiz inşaata bağlıydı. Bu durum pandemiden çok önce yok oldu. Bu kriz, muhalefetin kalbinde sonunda Erdoğan’ı yenme ve parlamenter demokrasiyi getirme umudunu artırıyor.” yorumu yer aldı.

“İslam Devleti İlan Edilebilir”

Makalede, seçim sürecine girildiğinde, seçimi kaybedebileceğini hisseden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı “provokasyonlara” girişebileceği kaydedildi.

Bu provokasyonların “bir bahaneyle olağanüstü hal ilan etme” veya “muhalefeti bölmek için laik bir rejim olan Türkiye’de devletin dininin İslam olduğunu resmen duyurma” olabileceği tahminlerinde bulundu.