Rusya'ya karşı ABD'nin kuyruğuna takılan ve bu sebepten dolayı krizlerle boğuşan Avrupa ülkeleri enerji krizine karşı alternatif kaynaklar üzerinde çalışıyor. 

Fransa, İspanya ve Portekiz, 2030 yılına kadar İber Yarımadası'ndan Avrupa'ya hidrojen taşıyacak denizaltı boru hattı inşası konusunda anlaştı.

H2MED olarak adlandırılan boru hattı Avrupa Birliği'nin enerji arzını daha bağımsız hale getirmeyi amaçlıyor. 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, boru hattının Fransa'ya yılda yaklaşık 2 milyon metrik ton hidrojen taşıyabileceğini söyledi. Bu, AB'nin tahmini hidrojen ihtiyacının yüzde 10'u anlamına geliyor.

Projenin 2.5 milyar Euro'ya mal olması bekleniyor.

H2MED'in 15 Aralık'ta AB Komisyonu'na sunulması öngörülürken finansmanının yüzde 50'ye yakınının AB fonlarından karşılanması talep ediliyor.

Sanchez, Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen İspanya'nın Alicante kentinde düzenlenen "AvroAkdeniz Zirvesi (UE-MED9)" öncesinde bir araya geldi.

Von der Leyen ortak basın toplantısında "Bugün İber Yarımadası Avrupa'nın dünyaya açılan önemli bir enerji kapısı haline geliyor" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, H2MED'in "Akdeniz üzerinden yeni bir yol izleyeceğini ve geleceğin teknolojisi olan hidrojene dayanacağını" söyledi.

Macron, ilk olarak ekimde ön anlaşması yapılan H2MED'deki pürüzlerin giderildiğini belirterek bu projenin hem ekolojik hem endüstrileşme hem de enerji egemenliği açısından tüm beklentileri karşıladığını ifade etti.

"Enerjiyi şantaj aracı olarak kullananlara karşı adım"
Ukrayna'daki savaştan sonra ortaya çıkan gaz krizine atıfta bulunan Sanchez, "Enerjiyi bir şantaj aracı olarak kullanan ülkelere enerji bağımlılığını azaltmak için Avrupalılar arasında dayanışmanın şart olduğu bir dönemde Avrupa Birliği'nin stratejik özerkliğini ve enerji güvenliğini güçlendiriyoruz" dedi.

Sanchez proje ile "hidrojen alanında sadece Avrupa'da değil, dünya çapında da bir mihenk taşı olmayı hedeflediklerini" kaydetti. 

Proje ilk olarak Portekiz ve İspanya'daki iki santrali birbirine bağlayacak ve daha sonra İspanya'nın kuzeydoğusundaki Barselona limanından Fransa'nın Marsilya kentine kadar Akdeniz'in altından bir boru hattını içerecek.

AB'nin 2030 yılına kadar 10 milyon metrik ton yenilenebilir hidrojen üretmeyi ve 10 milyon ton daha ithal etmeyi planladığını belirten Von der Leyen, "Hidrojen Avrupa için oyunun kurallarını değiştirecek bir unsurdur" dedi.

Portekiz Başbakanı Costa ise "Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji güvenliği artırma zorunluluğunu getirdi. 3'üncü ülkelere bağlı olmadan çeşitliliği artırarak, enerjide daha az bağımlı olmak zorundayız. İşbirliği ruhuyla hazırladığımız bu projeyle AB'de enerjide hem ihracatçı hem de ithalatçı konuma geçeceğiz. Yeşil hidrojeni, kendi altyapılarımızda, hidrolik ve güneş enerjisiyle üretip enerjide yeni bir kaynak oluşturacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Euronews, AP, AA