Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 10 Nisan'da düzenlenecek. Adaylar, seçime sayılı günler kala oylarını artırmanın hesaplarını yapıyor.

Ancak "Demokrasi ve ifade özgürlüğünün beşiği" olarak anılan ülkede aşırı sağcı isimler Eric Zemmour, Marine Le Pen ve merkez sağın adayı Valerie Pecresse, İslam ve Müslüman karşıtı bir söyleme başvuruyor.

Daha önce Müslümanlara karşı nefret ifadelerinin ardından para cezasını çarptırılan Zemmour, göreve gelmesi durumunda "Muhammed gibi Müslüman isimlerini yasaklamayı" vadediyor.

Zemmour, "yerel Fransız nüfusunun yeni gelenlerle yer değiştirilebileceğini ve Fransa'nın iç savaşın eşiğinde çoğunluğu Müslüman olan bir ülke haline dönüşebileceğini" iddia ediyor.

“Fransa'yı İslam’dan kurtaracağım”

Adaylığını açıkladıktan sonra verdiği bir demeçte Zemmour, Fransa'daki Müslümanları "dinlerinin gereklerini yerine getirmekten vazgeçmeye" çağırdı. Geçen ay bir televizyon tartışmasında ise bir seçmene “Fransa'yı İslam'dan kurtarmak için ayağa kalktığını" söyledi.

"Başörtüsünü yasaklayacağız" vaadi

Aşırı sağcı bir diğer isim Ulusal Birlik (RN) Partisi'nin lideri Marine Le Pen, göçmenlik konusunda referandum düzenlemeyi ve halka açık tüm alanlarda başörtüsünü yasaklamayı planlıyor.

Anketler, Le Pen'in, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci tura kalacağını gösteriyor.

Ile-de-France bölgesinin başkanı Valerie Pecresse de bazı kamusal alanlarda "başörtüsü takılmasını sınırlama sözü" verdi. Bunlar arasında spor etkinliklerine katılan sporcular da yer alıyor.

Fransa'daki Müslümanlar: Endişeliyiz

Paris Camisi Yöneticisi Chems-eddine Hafız, Guardian'a ortaya çıkan tabloyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son derece endişeliyim." dedi.

Hafız, "Birkaç yıldır Fransa'daki her seçimde bazı adaylar, İslam'ı göçle veya terörle ilişkilendirerek 'İslam sorunundan' bahsediyor. Fransız Müslümanlar, İslam'ın Fransız Cumhuriyeti'nin veya Batı'nın kurallarıyla bağdaşmadığı görüşüyle karşılaştı." ifadelerini kullandı.

Hafız, Fransa'da Müslümanların dördüncü, hatta beşinci kuşağını temsil ettiklerini anımsatarak, buna rağmen 2022 yılında bile "yabancı" olarak anıldıklarını dile getirdi.

Fransa'da camilere veya mescitlere giden 800 bin ila 1 milyon arasında Müslüman olduğu tahmin ediliyor.

Hafız, ülkede seçimden sonra Müslüman karşıtı eylemlerin artmasından endişe ettiklerini sözlerine ekledi.