AP’nin haberine göre Fransa pazartesi günü Doğu Akdeniz’deki yeni fırkateyni Auvergne ile askerî bir gövde gösterisi yaptı. Fransa’nın Türkiye’ye karşı yaptığı gövde gösterisini AP şu şekilde gördü:

Fransa, pazartesi günü Doğu Akdeniz'deki yeni fırkateyni Auvergne'de yaptığı bir turla askeri bir gövde gösterisi yaptı. Gemi kaptanının söyledikleri ise Paris'in bölgedeki hedeflerini göstermesi adına önemliydi.

Kaptan Paul Merveilleux de Vignaux, 150 kişilik mürettebatıyla Auvergne'nin "uluslararası hukuka ve özellikle seyrüsefer özgürlüğüne saygının ne kadar önemli olduğunu göstermek" amacıyla Fransa adına istihbarat toplamak üzere Ocak ayına kadar Doğu Akdeniz'de konuşlandırılacağını söyledi.

De Vignaux Kıbrıs'ın Larnaka limanında gazetecilere verdiği demeçte, Fransa'nın bu hamleyle Akdeniz'in doğusunu önemsemesinin yanı sıra "bu stratejik alanın istikrara kavuşmasına katkıda bulunma isteğini" gösterdiğinin de altını çizdi.

Auvergne üç yıl önce görevlendirildi. Gelişmiş sonar ekipmanlarına sahip ve denizaltılara karşı savaşta da üstün bir gemi. Auvergne Kıbrıs'ı son üç senedir 12 kez ziyaret etti. Geminin kaptanı Paul Merveilleux Du Vignaux, firkateynin Fransa’nın sahip olduğu sekiz çok amaçlı firkateyn arasından 5’inci sırada olduğunu söyledi.

De Vignaux, Auvergne’nin bölgedeki Fransız deniz operasyonlarının kilidi konumunda bulunan Kıbrıs’a 12. ziyaretini gerçekleştirdiğini söylerken "Destek olmadan verimli ve sürdürülebilir deniz operasyonları olamaz ve Kıbrıs bunun merkezinde yer alıyor." dedi.

Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle de Kıbrıs'a tekrar tekrar seferler gerçekleştirmişti.

Kıbrıs ile Fransa arasındaki ilişkiler son yıllarda giderek sıkılaşıyor. Kıbrıs Rum Kesimi, Fransız uçaklarının ada ülkesinin güneydoğu köşesindeki askeri hava üssünü ve Fransız gemilerinin şu anda yükseltme sürecinde olan güney deniz limanını kullanmasına izin veriyor.

Ayrıca Fransa, Fransız enerji şirketi Total ve İtalyan ortağı Eni'nin gelecek yıl Kıbrıs'ın güney kıyılarındaki sularda yapacağı açık deniz sondajına müdahale etmemesi için Türkiye'ye varlığını hissettirmek istiyor.

Türkiye, Kıbrıs’ı bütün bir ulus olarak tanımıyor ve Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölge talebine karşı çıkıyor. Ankara, bu suların ya kıta sahanlığı ile örtüştüğünü yahut da ayrılıkçı Kıbrıslı Türklere ait olduğunu söylüyor.

Kıbrıs, 1974’te Türkiye’nin 1974’te Yunanistan’a ilhak yanlılarının yaptığı darbe sonrasındaki müdahalesiyle bölünmüştü. Yalnızca Türkiye, Kıbrıslı Türklerin bağımsızlık ilânını tanıyor.

Şubat 2018'de Türk savaş gemileri, Eni tarafından kiralanan bir sondaj gemisinin Kıbrıs'ın güneydoğusundaki sularda keşif sondajı yapmasını engelledi.

Siyasi analist Anna Koukkides-Procopiou, Doğu Akdeniz’deki Fransız deniz varlığının Türkiye için açık bir mesaj olduğunu söylüyor.

Koukkides-Procopiou The Associated Press'e verdiği demeçte, "(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron'un bu gücü bölgeye yansıtması gerekiyor, çünkü bu, Fransa'yı sadece Orta Doğu bölgesinde değil, Afrika'da da baskın büyük bir güç olarak yeniden var kılma politikasının bir parçası. Birinin Doğu Akdeniz'de bu boşluğu doldurması gerekiyordu. Şimdi Fransa, bu boşluğu dolduran ülkenin Türkiye olmayacağından emin olmak istiyor.” dedi.