Fransa’nın, son dönemde şiddet olaylarının yaşandığı Karayipler'deki toprağı Guadeloupe ile başı dertte. 400 bin nüfuslu vilayette yoksulluk hat safhada.

Fransa’nın denizaşırı bölgelerinden sorumlu Bakan Sebastien Lecornu, Guadeloupe'deki bazı seçilmiş yetkililerin denizaşırı statülerini değiştirecek özerklik sorununu gündeme getirdiğini açıkladı.

Lecornu, “Onlar, yerel yöneticilerine daha fazla karar verme özgürlüğü istiyor. Hükümet bunu konuşmaya hazır, bu tartışmalar Guadeloupe'nin günlük yaşamının gerçek sorunlarını çözmeye hizmet ettiği sürece kötü değil" dedi.

Bakan Lecornu, Paris yönetiminin bu bölgedeki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, altyapı projeleri ve gençler için iş yaratma planı da dahil olmak üzere bir dizi girişimini de hatırlattı.

Guadeloupe'de nüfusun yüzde 34,5'i ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bölgede işsizlik oranı yüzde 19, bu oran gençlerde yüzde 35'e çıkıyor.

Guadeloupe ve yakındaki Fransız Martinik adasında son dönemde Kovid-19 önlemlerine karşı protesto gösterilerinde şiddet olayları yaşanıyor.

Paris hükümetinin, Guadeloupe ve Martinique'deki kamu sektörü çalışanlarının Kovid-19 aşısı olma zorunluluğunu erteleyeceğini duyurması protestolara sebep oldu.

Bölgede uzun süredir yaşam standartları ve Paris ile ilişkiler konusunda tartışmalar yaşandığı biliniyor.

1970'lerde birçok insanın muz tarlalarında kullanılan zehirli pestisitlere maruz kaldığı skandaldan sonra, Guadeloupe'ta halkın, Fransız hükümetinin sağlık krizlerini yönetimine güvensiz yaklaştığı belirtiliyor.