Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), ünlü Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina'ya düzenlenen suikastin arkasında Ukrayna istihbaratının bulunduğunu açıkladı.

Saldırının Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

FSB Halkla İlişkiler Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Acil operasyonel-keşif faaliyetleri sonucunda, Rus gazeteci Darya Dugina suikastı FSB tarafından açıklığa kavuşturulmuştur. Suçun Ukrayna istihbaratı tarafından hazırlandığı ve işlendiği, failin 1979 doğumlu Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk olduğu belirlenmiştir” denildi.

‘ARAÇ UZAKTAN KUMANDA İLE İNFİLAK ETTİRİLDİ’

Sputnik’in aktardığına göre, Vovk’un 23 Temmuz 2022’de 2010 doğumlu kızı Sofya’yla Rusya’ya geldiğini ve ikilinin suikast günü Dugina’nın onur konuğu olduğu ‘Traditsiya’ edebiyat ve müzik festivaline gittiğini bildiren FSB, “Dugina’nın direksiyonunda olduğu Toyota Land Cruiser Prado marka araç uzaktan kumandayla infilak ettirildikten sonra Vovk, 21 Ağustos’ta kızıyla Pskov Bölgesi üzerinden Estonya’ya gitti” ifadelerini kullandı.

Vovk’un suikasti gerçekleştirmek ve Dugina’nın yaşam tarzı hakkında bilgi edinmek için Moskova’da Dugina’yla aynı binada bir ev kiraladığına ve hedefini Mini Cooper marka araçla takip ettiğine dikkat çeken FSB, Rusya’ya girişte Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde kayıtlı Е982ХН DPR numaralı plakanın, Moskova’da Kazakistan’da kayıtlı 172AJD02 numaralı plakanın, Rusya’dan çıkışta ise Ukrayna’da kayıtlı AH7771IP numaralı plakanın kullanıldığı bilgisini paylaştı.

PUTİN’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin, Dugina’nın ölümü üzerine Dugin ailesine telgraf göndererek taziyelerini iletti.

Putin’in mesaj şu şekilde:

“Başınıza gelen en zor, onarılamaz kayıpla ilgili içten başsağlığı dileklerimizi ve destek sözlerimizi lütfen kabul edin.

Aşağılık, acımasız bir suç, kibar, sevgi dolu ve açık-gerçek bir Rus kalpli olan parlak ve yetenekli Darya Dugina’nın hayatını sona erdirdi.

Gazeteci, bilim adamı, filozof, savaş muhabiri, anavatana dürüstçe hizmet etti, Rusya vatanseveri olmanın ne demek olduğunu yaptıklarıyla kanıtladı.

Darya Dugina’nın hatırası, akrabaları ve arkadaşları, onun gibi düşünen insanları ve ortakları tarafından sonsuza kadar korunacaktır.

Bu kederli anda size güç ve cesaret diliyorum.”

Dugina, Moskova Bölgesi’nde içinde bulunduğu aracın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Dugina, Temmuz ayında İngiltere yaptırım listelerine dahil edilmişti. Babası Aleksandr Dugin ise 2014 ve 2015’te AB, ABD ve Kanada tarafından yaptırıma uğramıştı.