19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonundan oluşan G20 grubu, Endonezya’nın Bali adasında toplandı.

G20’de Rusya-Ukrayna savaşı, ABD-Çin rekabeti, Tayvan krizi ve tahıl koridoru gibi başlıklar yer alıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden’ın ilk kez yüz yüze görüşmesi gündemde. Gerek bu görüşme gerekse de Rusya-Ukrayna arasındaki savaşı bitirmeye yönelik faaliyetler, büyük güçlerin, gelecekte daha da büyüyecek olmasına rağmen sorunları bir kez daha halının altına süpürerek yola devam etme arzusunda olduğunu gösteriyor.

Zirvede neler oluyor?

Liderler, G20 zirvesinde Rusya-Ukrayna savaşına son verilmesi çağrısında bulundu.

Biden-Şi görüşmesinin ardından Pekin, Washington ile ilişkiler konusunda iyimserlik sinyalleri verdi.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, kovid testinin pozitif çıkması sonrası toplantıdan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Türkiye’nin arabuluculuk ettiği tahıl anlaşmasının süresi önümüzdeki günlerde bitecek, buna dair yeni bir karar çıkabilir.

Çin, Rusya’yı kınamadı ve nükleer uyarıda bulundu

Çin lideri Şi Cinping zirvedeki konuşmasında direkt Rusya-Ukrayna savaşından bahsetmedi ancak gergin bir jeopolitik ortama ve bozulan gıda ve enerji tedarik zincirlerine değindi.

Çin, Rusya’yı kınamadı. Şi Cinping “nükleer silah tehdidi veya kullanımı kötü sonuçlar doğurur” diyerek uyarıda bulundu.

Biden-Cinping görüşmesinin üç saate yakın sürdüğünü belirten New York Times, iki liderin aynı zorluklarla karşı karşıya olduklarına dair fikir beyan ettiklerini ve birbirlerine muhtaç olduklarını söyledi.

Çin Dışişleri iyimser

People's Daily'de de yer alan bir habere göre; Çin Dışişleri Başkanı Wang Yi, Biden-Şi görüşmesinden memnun. Wang gazeteye verdiği demeçte, "Bu toplantı yeni bir başlangıç ​​noktasının habercisiydi." dedi.

Wang, "Çin'i kontrol altına almaya ve yenmeye çalışmayı bırakın, Çin'in iç işlerine karışmayı bırakın ve Çin'in egemenliğine, güvenliğine ve kalkınma çıkarlarına zarar vermeyi bırakın." dedi.

Ev sahibi: Savaşı durduralım!

Zirvenin ev sahibi Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo diğer liderlere “farklılıklarımızı bir kenara bırakalım ve Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için çalışalım.” dedi.

Kamboçyalı lider kovid pozitif çıktı

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından zirve ziyaretini yarıda kesti.

​​​​​​​

Erdoğan, Macron ve Biden ile görüş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macron ve Biden ile görüşmelerinde İstiklal Caddesi’ndeki saldırıdan da bahsedildi. Rusya-Ukrayna savaşı ve tahıl koridoru meselesi ele alındı. Görüşmede, ticaret ve güvenliğe dair de kaygılar ve hedefler dile getirildi. İstiklal’deki saldırıyla alakalı olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ABD’yi işaret etmişti.

Kısaca G20

1999 yılında kurulan Group of 20; iktisadi, politik ve sağlık sorunları etrafında birleştirmeyi amaçlıyor. G20 toplantıları her yıl bir kere düzenleniyor.

G20 ülkeleri

Türkiye, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Birleşik Krallık, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği Komisyonu.