Taliban mücahidleri bir yıl önce bugün Afganistan’da iktidarı ele geçirerek 20 yıllık ABD işgaline son verdi! Tam bir yıl önce, göğsü iman dolu savaşçılar, ABD destekli hükümet güçlerine karşı ülke çapında yürüttükleri yıldırım harekâtı sonrasında 20 yıl süren destansı çabanın neticesinde başkent Kabil’i ele geçirdi.

Kalbinde iman, çelikten bir irade!

Müslümanlar açısından son yüzyılda elde edilen en büyük zaferin, Taliban tarafından Afganistan’da, yine bir Ağustos ayında kazanıldığını görmemek için ya kör yahut gavur olmak gerektiği de son derece açık. Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Hollanda başta olmak üzere bütün NATO kuvvetleri ve bu güruh ile işbirliği içinde olan ortaklarının hepsinin birden, 20 sene boyunca silah teknolojisi ve para gücünü mümkün olan son raddeye kadar işlettikleri hâlde, ayağında terlik, kalbinde iman ve çelikten de bir irade taşıyan Taliban karşısındaki hezimeti tarihe geçecek çapta büyük bir zaferdir.

Afganistan İslâm Emirliği, Afganistan'da iktidarı ele almanın şerefine bugünü “ulusal tatil” ilân etti.

Geçen yıl 15 Ağustos'ta dönemin cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeden kaçmasından birkaç saat sonra Kabil'e giren savaşçı Nimetullah Hikmet, "Cihad yükümlülüğünü yerine getirdik ve ülkemizi kurtardık!" demişti.

Yabancı güçlerin kaotik bir şekilde geri çekilmesi 31 Ağustos 2021’e kadar devam etti. Taliban’ın başa gelmesinden sonra binlerce işbirlikçi ve memleket düşmanı Kabil Havalimanı’na koşmuştu. Kimisi uçağın dış pervanelerine binerek kaçabileceğini sandı, bazı işbirlikçiler öldü! ABD ve işbirlikçilerine de niçin güvenilmeyeceği bir başka veçhesiyle de ortaya çıkmış oldu!

Şimdiler cumhurbaşkanlığı sarayını koruyan Taliban güçlerinden Hikmet, "Kabil'e girdiğimiz ve Amerikalıların ayrıldığı zamanlar, bunlar sevinç anlarıydı" dedi.

Taliban’dan dünyaya ders: Af ve hoşgörü

Taliban iktidarı ele geçirdikten sonra dünyanın gözü Afganistan’da idi. Şeriat düşmanları ve münafıklar “Başa geldiler peki şimdi ne olacak? Yapamazlar, edemezler” gibi şeyler söylediyse de Taliban yaptığı stratejik hamlelerle hemen her kesimi şaşırttı. ABD ile anlaşma kapsamında verilen sözler tutuldu. Lakin Batılılar her zaman olduğu gibi yan çizdi. Afganistan’da ekonomik sıkıntı maalesef devam ediyor, çünkü ülkenin fonları Batılıların elinde.

“Biz sözümüzde durduk, sıra ABD’de!”

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, verdikleri tüm sözleri yerine getirdiklerini belirterek, ABD'yi de verdiği sözleri tutmaya ve Afganistan'ın dondurulan fonlarını serbest bırakmaya çağırdı.

Özbekistan'da devam eden "Afganistan: Güvenlik ve Ekonomik Kalkınma" konulu uluslararası konferansta konuşan Muttaki, 11 ay gibi kısa sürede Afganistan'da güvenliği ve tüm devlet organlarının faaliyetini sağlamayı başardıklarını, yolsuzluğu neredeyse sıfıra indirdiklerini, üniversite ve okulları yeniden açtıklarını, kadınların çalışmaları için imkan sağladıklarını, tüm siyasi ve askeri rakipler için af ilan ettiklerini, ülke tarihinde ilk kez hoşgörü politikası ilan ettiklerini, eski yönetim döneminde çalışan 500 bin kişinin işine devam ettiğini ve hiç kimsenin siyasi görüşü sebebiyle dışlanmadığını söyledi.

“Savaş yoksulluğun ana sebebi!”

20 yıllık savaş ve ABD yaptırımlarının ülkedeki yoksulluğun ana sebebi olduğunu ve bunun halkın hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren Muttaki, Taliban hükümetinin özellikle Afganistan'ın ekonomik kalkınmasına öncelik verdiğini ifade etti. Muttaki, bu çerçevede Afganistan'ı bölgeler arası ticari iş birliği için uluslararası merkez haline getirme çabalarının sürdüğünü kaydederek, "Afganistan, Güney ve Orta Asya'yı birbirine bağlayan en kısa ve uygun güzergahtır." dedi.

Nakit rezervler ülke dışında

Uluslararası Para Fonu (IMF), Afganistan'ın özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para birimi ile diğer IMF kaynaklarına erişemeyeceğini duyurmuştu, geçen sene Ağustos’ta…

Çıbanbaşı ABD!

The New York Times'ın yayımladığı bir haberde, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Taliban'ın IMF'nin gelecek hafta Afganistan'a sağlamayı planladığı 400 milyon doların üzerindeki SDR tahsisini engellemek için çalıştığı kaydedilmişti.

Afganistan'ın Taliban'ın kontrolüne girmesiyle ülkeden ayrılan eski Afganistan Merkez Bankası (DAB) Başkanı Ecmel Ahmedi ise Afgan hükümetinin 9 milyar dolarlık nakit rezervlerinin büyük kısmının ülke dışında tutulduğunu bildirmişti.

Ahmadi, bu paranın yaklaşık 7 milyar dolarının, tahvil, nakit, altın ve başka yatırım türleri halinde ABD Merkez Bankasında (Fed) tutulduğunu belirterek, geriye kalan kısmın da İsviçre'deki Uluslararası Ödemeler Bankasında ve başka uluslararası hesaplarda olduğunu kaydetmişti.

The Washington Post'un bir haberinde de Biden yönetiminin pazar günü Afgan hükümetinin ABD bankalarındaki rezervlerini dondurarak Taliban'ın ABD kurumlarında tutulan milyarlarca dolara erişimini engellediği aktarılmıştı.