Güney Kore Ticaret Bakanı Dukgeun Ahn Cuma günü EURACTIV'e verdiği bir mülakatta, Seul ve Brüksel'in ABD tarafından kabul edilen büyük ölçekli bir sübvansiyon paketine karşı tepkilerini koordine etmeleri gerektiğini söyledi.

Ağustos ayında ABD Kongresi tarafından kabul edilen 430 milyar dolarlık bir iklim koruma ve sosyal yatırım planı olan Enflasyon Azaltma Yasası (IRA), enflasyonla mücadele etmek ve enerji fiyatlarını düşürmenin yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele etmek için tasarlandı.

Bununla birlikte, ABD'de üretilen elektrikli otomobiller ve bataryalar için büyük sübvansiyonlar da içeriyor ve Avrupalı ve Güney Koreli üreticilerin önemli ölçüde dezavantajlı duruma düşeceği yönünde büyük endişelere yol açıyor.

Ahn, Güney Kore ve Avrupa Birliği'nin Ağustos ayında Kongre tarafından kabul edilen IRA'ya bir yanıt geliştirmek için birlikte çalışması gerektiğini söyledi. AB, Amerikan elektrikli araç alıcılarına teşvik sağladığı için yasanın rekabet kurallarını ihlal ettiğine inanıyor.

Ahn, "AB ve Kore'nin birlikte çalışması ve [IRA] sistemini DTÖ ile daha uyumlu hale getirerek sektörümüzün stratejik açıdan önemli kısımları için gereksiz sorunlara yol açmaması için önümüzde büyük bir alan var" dedi.

Ancak yasanın kısa vadede değiştirilebileceğine dair şüphelerini dile getirdi.

Ahn, AB ve Güney Kore'nin, temiz enerjiye yatırım yapan ABD şirketlerine cömert vergi indirimleri ve yerli elektrikli araçlar, bataryalar ve yenilenebilir enerji projeleri için önemli sübvansiyonlar sunan IRA'nın "ayrımcı etkisini en aza indirmek için" ABD yönetimiyle birlikte çalışabileceğini öne sürdü.

"Hiçbir şey yapamayacakları ortaya çıkarsa ya da uygun bir çözüm bulmak için bizimle birlikte çalışma konusunda herhangi bir istek göstermezlerse, başka bir alternatif bulmak zorunda kalacağız" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen daha önce ABD'nin önlemlerine karşılık olarak "harekete geçme" ve kendi şirketleri için devlet yardımını arttırma çağrısında bulunmuştu. Avrupa Parlamentosu Ticaret Komitesi Başkanı Bernd Lange, AB'nin yasaya karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) dava açması gerektiğini söyledi.