Güney Kore'de Eski Savunma Bakanı Suh Wook ve eski Sahil Güvenlik Yetkilisi Kim Hong-hee, Eylül 2020'de bir balıkçılık yetkilisinin Kuzey Kore'deki ölümüyle ilgili dava kapsamında tutuklandı.

Yonhap ajansının haberine göre, Seul Merkez Bölge Mahkemesi, görev ihmali, yetkiyi kötüye kullanma ve resmi belgelerde sahtecilikle suçlanan Suh ve Kim'in, duruşmaların ardından kaçma veya delilleri yok etme risklerini öne sürerek tutuklu yargılanmalarına karar verdi.

Kararın, Eski Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in hükümetinin, "balıkçılık yetkilisinin öldürüldüğünde kuzeye kaçmaya çalıştığına" dair yeterli kanıt bulunmadığı yönündeki görüşüyle bağlantılı olduğu bildirildi.

Savcılar, Suh'un, yetkili Lee Dae-jun'un kaçma niyetinde olmadığını öne süren istihbarat raporlarını kasten sildiğinden ve yetkililere Genelkurmay Başkanlığına verilecek rapora yanlış bilgiler yazmalarını emrettiğinden şüpheleniyor.

O sırada ölümle ilgili bir soruşturmadan sorumlu olan Kim'in de, Lee'nin kaçmayı amaçladığı sonucuna varmak için uydurma gerçekleri kullandığı düşünülüyor.

Suh ve Kim savcılık sorgusu sırasında iddiaları reddetti.

47 yaşındaki balıkçılık yetkilisi Lee Dae-jun, iki Kore arasındaki Sarı Deniz sınırı yakınında bir görevdeyken kaybolduktan bir gün sonra, Kuzey'in sahil güvenlik görevlileri tarafından öldürülmüştü.

Moon hükümeti, yetkilinin kuzeye kaçmaya çalışırken vurularak öldürüldüğü sonucuna varmıştı.

Sahil Güvenlik ve ordu, buna işaret edecek hiçbir kanıt bulunmadığını söyleyerek, kararı tersine çevirmişti.