Taliban’ın Afganistan’dan ABD’yi temizlemesinin ardından işgal boyunca Afganistan’da alt üst edilen hayat yeniden düzenlenmeye çalışılıyor.

Bu süreçte ABD başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ve hatta Türkiye’deki basın Afganistan’daki hayat şartlarını kötülemekle birlikte, sanki Amerikan işgali sırasında ülkede çok matah bir durum varmış gibi özellikle Taliban’ın ülke yönetimini devralması sonrası ekonomik krizin şiddetlendiği ve yönetim sürecinin kötüleştiğine dair asparagas haberler yapılıyor.

Örneğin Anadolu Ajansı’nın yaptığı Afganistan haberlerinin genelinde ABD’nin hezimete uğrayarak geri çekilmesi sonrası Afganistan’ın Taliban yönetiminde daha kötü olduğunu vurgularcasına yaptığı haberler veya Euronews’in ABD’ye kaçan Afganların “mutluluğu”nu haber yapması ve Taliban hükümetini kötülemesi dikkat çekiyor.

Sanki Afganistan 30 yıl boyunca ABD’nin tasallutu altında güllük gülistanlıkmış da, ABD yenilip çekildikten sonra harap olmuş ve ekonomisi çökmüş gibi davranan Batılı ve Batılı gibi düşünen haber ajansları, belli ki Taliban öncesi Amerikan işgali altındaki Afganistan’ı özlüyor.