Bugün, İngiliz ve Alman genelkurmay başkanları ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tarafından yapılan açıklamalar ile Türkiye’nin genelkurmay başkanının görev süresini yaş haddi düzenlemesi yaparak uzatması, önemli gelişmeler olarak ön plana çıktı.

Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı

Birleşik Krallık’ın çiçeği burnundaki Genelkurmay Başkanı General Sir Patrick Sanders, tüm ordu mensuplarına gönderdiği bir mesaj ile cephede Rusya ile yüzleşmeye hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Geçen hafta göreve başlayan Sir Patrick, BBC tarafından görülen 16 Haziran tarihli mesajda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, İngiliz ordusunun ülkeyi korumaya ve kara savaşlarına hazır olması gerektiğini gösterdiğini vurguladı.

Sir Patrick, ordunun Rusya'yı yenecek bir kapasiteye sahip olması gerektiğini belirtti.

BBC Savunma Muhabiri Jonathan Beale'e konuşan bir savunma kaynağı, Savunma Bakanlığı'nın iç ağında yayınlanan mesajın tonunun şaşırtıcı olmadığını; tüm orduların savaşmak için eğitim almasına rağmen son dönemde koşulların açıkça değiştiğini söyledi.

'Kara savaşları ihtimali'

General Sir Patrick, 1941'den bu yana ilk kez Avrupa'da kıtanın büyük güçlerinden birine karşı kara savaşı yürütme ihtimali varken göreve başlayan ilk genelkurmay başkanı olduğuna dikkat çekti ve ekledi:

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, ana varlık nedenimizi tekrar vurguluyor: İngiltere'yi savunmak, karada savaşmaya ve kazanmaya hazır olmak, gücümüzle Rus saldırganlığını caydırmak.

Sir Patrick

Dünya 24 Şubat'tan bu yana değişti ve şimdi müttefiklerimizle birlikte savaşarak Rusya'yı yenilgiye uğratabilecek bir orduya sahip olma ihtiyacı yüksek.

Hedefim ordunun mobilizasyonu ve modernizasyonunu hızlandırmak, NATO'yı güçlendirmek ve Rusya'nın Avrupa'nın daha fazlasını işgal etmesinin önüne geçmek.

"Bizim neslimiz, orduyu Avrupa'da bir savaşa daha hazırlaması gereken nesil."

Alman Genelkurmay Başkanı

İngiliz Genelkurmay Başkanı’nın bu açıklamalarını Alman Genelkurmay Başkanı’nın “Biz, NATO ülkeleri nükleer silah kullanmaya hazır olmalıyız.” mesajı geldi.

lmanya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Eberhard Zorn​​​​​​​

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg

Alman Bild am Sonntag gazetesine konuşan Stoltenberg, “Maliyetler yüksek olsa bile, sadece askeri destek için değil, aynı zamanda artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle de destek olmalıyız. Ancak bu, Ukraynalıların her gün birçok canla ödemek zorunda oldukları bedelle karşılaştırılamaz. Ve Putin bu savaştan, 2008’de Gürcistan ve 2014’te Kırım’ın işgalinden sonra yaptığı gibi devam edebileceği sonucunu çıkartırsa, o zaman çok daha yüksek bir bedel öderiz.” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri, haziran sonunda Madrid’de yapılacak NATO zirvesine değinirken dünyanın değişmesi halinde NATO’nun da değişeceğini kaydetti. Stoltenberg, “Dünya daha tehlikeli hale geldi. Rusya’nın artık bir ortak değil, güvenliğimiz, barış ve istikrar için bir tehdit olduğunu ilan edeceğiz. Çin de ilk kez raporda yer alacak. Çünkü Çin’in yükselişi çıkarlarımıza, değerlerimize ve güvenliğimize meydan okuyor.” dedi.

Türkiye Genelkurmay Başkanı’nın Görev Süresini Uzattı

İngiliz ve Alman Genelkurmaylarından yapılan açıklamalar, yayımlanan bildiriler ve NATO Genel Sekteri’nin bu açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Türkiye’de, Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddi düzenlemesi üzerinden görev süresini uzatacak kanun teklifinde bulunuldu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler

Kanun teklifine göre; “mücadele faaliyetlerinin etkin bir şekilde sürdürülmesini ve harekatlardan elde edilen tecrübenin aktarılması” gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı’nın görevi birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanı kararıyla uzatılabilecek. Halen Genelkurmay Başkanları 67 yaşında “yaş haddinden” emekliye ayrılıyor. Yaşla ilgili değişiklik yapılmadığı takdirde; Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in 18 Eylül 1954 doğumlu olduğu için 18 Eylül 2021’de veya hemen öncesinde ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura kararı ile emekliye ayrılması gerekecek. Torba kanun teklifinin bu haliyle yasalaşması halinde Orgeneral Yaşar Güler’in Genelkurmay Başkanlığı görevi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu yıl da uzatılabilecek.

*

Rusya-Ukrayna, Çin-Tayvan, Yunanistan-ABD-Türkiye gerilimi derken anlaşılan o ki dünyayı son derece sıcak, hatta nükleer derecesinde sıcak günler bekliyor ve bütün ülkeler buna göre bir taraftan kendilerini yenileyip, diğer taraftan ise yeniden organize olup zamanın ruhunu kaçırmamaya çalışıyor.