Hindistan'da Müslümanların başörtüsü eylemlerine karşı Hindistan Eyalet Mahkemesi’nden başörtüsü takılmaması yönünde pişkince bir öneri gelmişti. Ayrıca Hindistan’da Müslümanlara yönelik baskılar dünya gündemine taşınmıştı. Bunun neticesinde Hindistan Dışişleri Bakanlığı, yaptıkları zulümleri görmezden gelerek hafifletmeye çalıştı. Yüksek Mahkeme tarafından adli inceleme altında olduğunu ve ülkenin iç sorunlarına ilişkin yorumların hoş karşılanmadığını söyledi.

Neler olmuştu?

Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinde başörtüsü yasağı hakkında protestolar düzenlenirken, Hindu çeteler tarafından Müslüman öğrencilerin bazı okullara girişleri engelleniyor.

Uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulu'ndaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlandı.

Karnataka'da diğer okullarda da Müslüman kadın öğrencilerin başörtülü derslere girmesi üzerine, Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.

Udupi'deki okul yöneticileri, hükümet yetkilileri ile öğrenci ve aileleri arasında 19 Ocak'ta yapılan toplantıda bir çözüme varılamamış, 5 kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı.

Eyalet hükümeti 26 Ocak'ta uzman paneli kurmuş, panel görüşünü bildirene kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi istenmişti.

Başörtülü öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurarak, başörtüsünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu savunmuştu.

Başörtüsü yasağı

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde mahkeme, başörtüsü eylemlerinin yaşandığı şehirde öğrencilerin konuya dair karar açıklanıncaya kadar başörtüsüyle okullara giremeyeceğini bildirmişti.

Nefret suçu işleniyor

Hindistan'da kadın aydınlar başörtüsü yasağını nefret suçu olarak nitelendiriyor. Avukat, gazeteci, akademisyen ve kadın hakları aktivisti 2 binden fazla aydın, bir açık mektupla, başörtüsünün Hindistan'daki Müslüman kadınlara ayrımcılık yapmak ve onlara saldırmak için yalnızca bahane olduğunu belirtiyor.

Mektupta, Karnataka okullarında başörtüsü takma hakkı için gösteri yapan Müslüman öğrencilerle dayanışma içinde olunduğu bildiriyor.

Kadın aydınlar, Bibi Muskan Khan'ın üniversiteye girerken sözlü tacize uğradığı videonun, başörtüsünün Müslüman kadınlara yönelik saldırılarının bir sonraki bahanesi haline gelebileceğine dair bir uyarı olduğunu vurguluyor.