Hindistan, uluslararası oyuncuların Rus petrolünü içeren anlaşmalar yapmayı reddetmesi sonrası kamuya ait rafinerilerin Rosneft’ten büyük indirimler içeren petrol tedarik etmek istemesi sebebiyle Rusya’dan petrol ithalatını iki katına çıkarmayı değerlendiriyor. Rosneft, Rusya merkezli bir petrol ve doğalgaz şirketidir.

Bloomberg'e göre kamu rafinerileri altı aylık yeni bir tedarik sürecini sonuçlandırmak için çalışıyorlar. Buna göre kargoların teslimatının ve sigortasının Rosneft tarafından garanti altına alındığı bir formül üzerinde çalışılıyor.

Sonuçlanması halinde yeni tedarik anlaşmaları Rusya’dan diğer anlaşmalarla satın alınan miktarın üzerine eklenecek. Kargoların hacmi ve fiyatları üzerinde pazarlıkların hala sürdüğü ve Hint bankalarının tüm kargoların finansmanını sağlamaya hazır olduğu belirtiliyor.

Glencore Plc gibi uluslararası oyuncuların Rosneft ile anlaşma yapmayı bırakması üzerine giderek artan sayıda Hintli rafinerinin Rosneft’ten doğrudan ürün temin etmeye başlayacağı değerlendiriliyor.

Bu rafineriler arasında kamu sahipli Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum ve Bharat Petroleum’un yanında bir kısmı Rosneft’e ait olan Reliance Industries ve Nayara Energy gibi özel şirketler var. Devlet ve özel şirketlerin temin anlaşmalarının ayrı olarak gerçekleştirileceği belirtiliyor.

AB, İngiltere ve ABD’nin uyguladığı yaptırım ve ticaret kısıtlamaları hasebiyle birçok alıcının Rus petrolünde kaçarak fiyatların çakılmasıyla hem kamu hem de özel rafinerilerin bir süredir Rus petrolünde alımlarını artırdığı biliniyor.

Geçtiğimiz ay Avrupalı alıcıların alternatif kaynak arayışına girerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne dek uzanmasıyla Rusya’dan Hindistan’a ve Çin’e daha önce görülmemiş derecede fazla miktarda Rus petrolü yollanmıştı.