Suriye'de Esad rejiminin masum insanlara yönelik başlattığı saldırıların ardından çıkan iç savaş, 11. yılında. Bu süreçte milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kaldı, mülteci durumuna düştü. Bölgede yaşamaya çalışan yüz binlerce insan ise acımasız saldırılarda feci şekilde can verdi.

Türkiye, Suriye'de yaşanan insanlık dramı sebebiyle yıllardır sahaya en çok yardım elini uzatan ülke oldu. Bu yardımlarda İHH İnsani Yardım Vakfı büyük rol oynuyor.

Ensonhaber, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Suriye'de yaptığı çalışmaları yerinde incelemek üzere İdlib kırsalında incelemelerde bulundu ve İHH organizasyonu kapsamında Suriye'de, büyük bir insanlık dramını işledi.

Ensonhaber, sınırı geçtikten sonra ilk durağı olan İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Lojistik Merkezi'nden başlayan ziyaretlerinde çalışmaların nasıl titizlikle yürütüldüğünü anlattı.

Türkiye'nin birçok noktasından bölgeye gönderilen yardımlar burada bölgeye gönderilmek üzere hazırlanıyor. Sonra da ihtiyaca göre yardıma muhtaç insanlara gönderiliyor.

Lojistik merkezindeki bilgilendirmenin ardından İdlib kırsalında kurulan çadır kentleri ziyaret edildi. Soğuk hava şartları nedeniyle İdlib’de çocuklar çadırlarda yıllardır yaşam mücadelesi veriyor. Yaslanacak bir duvarları bile olmayan insanlar, o çadırlarda 11 yıldır yaşıyor.

Savaşın gölgesinde büyüyen çocuklar

Görülen manzara oldukça acıklıydı. Ayakkabılarla yürümekte zorlanılan çamurlu yollarda, savaşın gölgesinde büyüyen çocuklar çıplak ayaklarıyla oyun oynuyor. Binalarda bomba ve çatışma izleri bulunuyor.

Hayatın normale dönmesi için çabalar var ancak insanların yüzlerindeki endişe net bir şekilde görülüyor.

Suriyeliler için günlük 50 bin ekmek

İHH'nın Suriye'deki insanlara yardım organizasyonlarının yürütüldüğü başka bir nokta da Reyhanlı. Reyhanlı'da kurulan fırında, Suriyeliler için günlük ortalama 50 bin ekmek üretiliyor.

Reyhanlı'da üretilen ekmekler, araçlara yüklenerek her gün böl-gede ihtiyacı olan insanlara ulaştırılıyor. İHH'nın Reyhanlı'da aynı zamanda bir de terzihanesi var. Burada ihtiyaç sahipleri için her türlü giyim ürünü üretiliyor. Çadır kentlerde değişmeyen tek şey ise çaresizlik.

250 bin çadırın bulunduğu çadır kentte yaklaşık nüfusun 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Yıllardır çadırlarda yaşayan insanların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için çok önemli projeler yürütülüyor.

2022 sonuna kadar hedef 100 bin briket ev

Yapılan projelerden biri de briket ev projesi. Bölgede şu an yaklaşık 50 bin briket ev yapıldı. 2022 yılının sonuna kadar bu sayının 100 bine çıkarılması hedefleniyor. Çadırda yaşayan insanların daha sağlıklı ortamlarda yaşayabilmesi için yapılan briket evler, insanların hayata yeniden tutunabilmesi için büyük bir avantaj sağlıyor.

“2 Oda 1 Umut” sloganıyla briketten inşa edilen evler sayesinde mülteciler daha iyi bir yaşama kavuşuyor. İhtiyaç sahipleri için inşa edilen evlerin maliyeti 2 bin 500 dolar.

Projeye destek vermek isteyen hayırseverler, EV yazıp 3072’ye SMS gönderdiklerinde 5 TL bağışta bulunabiliyor.

Daha fazla bağış yapmak isteyenler ise projeye vakfın banka he-sap numaralarına ya da online olarak YAŞAM EVİ koduyla katkıda bulunabilecek.

Kaynak: Ensonhaber