Kripto para borsası FTX’in iflasının artçı sarsıntıları devam ediyor. “Kripto paraların şahı” diye nitelenen Bitcoin yeniden 17 bin doların altına geriledi. Günlük kayıp yüzde 5’i buldu. Ethereum başta olmak üzere diğer alt coinlerde satışlar hızlandı.

Müflis FTX’in genel müdürü Samuel Bankman-Fried’in özel jeti ile Bahamalar’dan Güney Amerika ülkesi Arjantin’e kaçtığı iddia edildi. Çarpıcı iddiaya Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt şahsi Twitter hesabında yer verdi.

İşlem hacmi itibarıyla en büyük kripto para borsası olan Binance’in genel müdürü Changpeng Zhao, kripto kasırgasını 2008 Mortgage Krizi’ne benzetti ve ekledi: “Birkaç kripto projesi kendilerini ciddi bir çıkmazda bulabilir. Bunun ortaya çıkması birkaç hafta alabilir.”

“YÜKSEK KAZANÇ VAAT EDENLERDEN UZAK DURUN”

Zhao şahsî Twitter hesabında Zhao, belirli projelerden uzak durulmasını tavsiye ederken şu ifadeleri kullandı: “Kârlı olmayan, kendi coinlerinin satışıyla ayakta kalan, tokenlarınızı kilitlediğinizde yüksek getiri vadeden platformlar yer alıyor. Toplam arzı yüksek, fakat dolaşımdaki arzı düşük olan projelere de temkinli yaklaşın.”

FTX’in iflas etmesi gözleri Galaxy Digital, Solana ve Voyager gibi kripto projelerine çevirdi. FTX’in finansman desteği verdiği üç projenin çökebileceği iddia ediliyor. FTX bir kurtarma paketi sunamamış ve 11 Kasım 2022 tarihinde “Bölüm 11” iflas müracaatında bulunmuştu.

Eski BitMEX Genel Müdürü Arthur Hayes kripto piyasalarının çöküşe kurban gidebileceğini ifade etmişti. 2’nci en büyük kripto para borsasının çöküşünün yatırımcılarını kripto piyasalarında uzaklaştıracağı vurgulanıyor.

Yatırımcılar, FTX’in Telegram hesabının sanal korsanlar tarafından ele geçirildiği (hack) dair açıklaması inandırıcı bulmadı. Milyon dolarlık işlemlerin arkasında borsanın çalışanları olduğu ve bunu örtbas etmek için böyle bir yola başvurdukları kaydedildi.