ABD ile Güney Kore arasında Samsung sebebiyle savaş çıkabilir. ABD, Samsung'un önemli verilerini paylaşmasını istiyor.

Samsung, Güney Kore ile ABD arasında “Soğuk Savaş” krizine sebep olabilecek bir durumun tam ortasında yer alıyor. Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri bilindiği üzere iki “müttefik”. Birçok meselede birbirleriyle yakın işbirliği içindeki bu iki devletin arasında küresel çip krizi sorun çıkardı.

Biden yönetimi, ABD’de faaliyet gösteren çip üreticileri Samsung’a ve SK Hynix‘e baskı yapıyor. ABD yönetimi, iki şirketin tedarik zinciri bilgilerini ifşa etmemesi durumunda Savunma Üretim Yasası’nı (DPA) uygulamayı planlıyor.

Samsung dahil küresel çip üreticileri ABD’nin baskısı altında. ABD’nin Ticaret Bakanı Gina Raimondo, şirketlerin istenen bilgileri sağlamaması durumunda DPA’nın uygulanacağını doğruladı. Bununla birlikte, Güney Koreli yetkililer “endişe duyduklarını” dile getirdi.

ABD bu verilerin küresel çip kriziyle başa çıkmak için gerekli olduğunu ileri sürüyor. ABD, Samsung gibi üreticilerin, çip envanterlerinin yanı sıra satış verilerini ve güvence altına aldıkları sipariş sayısını da söylemesini istiyor. Ancak üretim verilerinin açıklanması bu şirketleri alıcılar karşısında dezavantajlı duruma sokacak. Çünkü Samsung bu verileri verirse, küresel müşterilerle fiyat görüşmelerinde olumsuz bir konumda olacak.

Bu arada, Samsung konuyla ilgili kamuoyuna henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Güney Kore Ticaret Bakanı Yeo Han-koo, bu hafta ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile görüştü.