İngiltere'de uzun zamandır devam eden akaryakıt tedarik krizi, boyut değiştirdi. Yaşanan sürücü eksikliğinin ardından akaryakıt istasyonları önünde oluşan uzun kuyruklara çözüm bulunamamışken, şimdi de gıda krizi baş gösterdi. İngiliz halkı, bomboş kalan marketlerde yiyecek aramaya devam ederken, yaşanan gıda yetersizliği kıtlık paniğini de beraberinde getirdi.

İngiltere'de nakliye aracı sürücüsü eksikliği nedeniyle benzin istasyonlarındaki yakıt tedarik sorunu devam ediyor.

İngiliz silahlı kuvvetler personelinin, 4 Ekim'den bu yana benzin istasyonlarına akaryakıt taşımaya başlamasına rağmen, istasyonlarındaki sorunun halen devam ettiği görülüyor.

Ülkede silahlı kuvvetler personelinin akaryakıt sevkiyatıyla birlikte durumun normale döneceğine ilişkin beklentilere rağmen başkent Londra'daki bazı benzin istasyonlarında sadece dizel yakıt satılırken buralarda benzin bulunmadığı görüldü.

İngiltere'de Petrol Perakendecileri Derneği (PRA), ülkenin güneydoğusu ve Londra'daki benzin istasyonlarının yüzde 15'inde akaryakıtın halen bulunmadığını aktardı.

Öte yandan ülkede ağır araç sürücüsü eksikliğini gidermek için silahlı kuvvetler personeli, akaryakıt sevkiyatına başladı.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamaya göre, 100'ü şoför olmak üzere yaklaşık 200 asker, istasyonlar üzerindeki baskıyı hafifletmek için "geçici" destek sağlıyor.

Bazı benzin istasyonlarında hiç yakıt bulunmazken, yakıtın bulunduğu yerlerde ise uzun kuyruklar oluşmaya devam ediyor.

İstasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşurken marketlerde de et, taze sebze, meyve ve makarna gibi kuru gıda raflarının boş kaldığı görülüyor.

Hükümet yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen, kıtlık paniğine kapılan halkın marketlerde rafları boşalttığı belirtiliyor.

Ülkenin büyük bölümünün, Noel öncesinde bazı gıdalara ulaşmakta güçlük çektiği belirtiliyor.

Ülke basınına yansıyan verilere göre, altı İngiliz yetişkinden biri son iki hafta içinde mevcut olmadığı için temel gıdalardan satın alamadığını dile getirdi.

Adeta yağmalanan marketler bomboş kalırken, durumun Noel'e kadar düzelmesi ise mümkün gözükmüyor.

Yaşanan kriz ortamında Başbakan Boris Johnson'a tepkiler giderek artarken, Johnson'dan yaşanan paniğe ilişkin açıklamalar geldi.

Johnson, Muhafazakâr Parti konferansında yaptığı konuşmada, ülkede ekonomik kriz olduğu yönündeki söylemleri reddederek, yaşananları "Salgın krizinden sonraki dev uyanıştan beklenebilecek zorlanmalar" diye niteledi.

Bu açıklamasının ardından kriz dinmezken Johnson, İngiltere'nin en büyük süpermarket zinciri Tesco'nun eski yöneticisi Sör Dave Lewis'i, ülkedeki krizi aşmak üzere görevlendirdi.

Nasıl başladı?

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasıyla AB vatandaşı olan nakliye aracı sürücülerinin sayısının azalması ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ülkede gıda sektöründen, imalat ve enerji sektörüne kadar uzanan sorunlara neden oldu.

Uzmanlar, ülkede nakliye sürücülerinin toplam sayısının halihazırda ihtiyaç duyulanın yaklaşık 100 bin altında olduğunu belirtiyor.

Enerji şirketi BP ile Tesco Alliance, ağır araç sürücüsü eksikliği nedeniyle ülkede "çok az sayıda" petrol istasyonunun kapatılacağını duyurmuştu.