İngiltere hükümetinin, Ruanda'ya göndereceği ilk sığınmacı grubu içerisinde Suriyelilerin de yer aldığı belirtiliyor.

Göçmenlerin Refahı için Ortak Konseyi görevlisi Zoe Gardner sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, 15 Suriyeliye Ruanda'ya gönderileceklerine dair haber verildiğini açıkladı.

Middle East Eye'ın bir insan hakları grubuna dayandırdığı habere göre, Suriye ve Afganistan'dan gelen mültecilerin sınır dışı edilecek kişiler listesinde yer aldığı belirtildi.

Ruanda'ya gönderilecek ilk sığınmacı grubun transferine ilişkin resmi belgelerin hazırlandığı duyurulmuştu.

İngiltere'den sığınma talep eden bazı kişilerin, başvurularının değerlendirilmesi öncesinde Ruanda'ya gönderilmesi planlanmıştı.

Nisan ayında İngiliz hükümeti düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planını açıklamıştı. İki ülkenin tartışmalara yol açan düzensiz göçmen anlaşmasında, Ruanda'nın bu konudaki rolü için 158 milyon dolar elde edeceği üzerinde durulmuştu.

İnsan hakları örgütleri İngiliz hükümetinin planına karşı çıktı

İngiltere'den Ruanda'ya transferleri "Mülteci Sözleşmesine" aykırı olarak niteleyen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, İngiliz hükümetinin planı için "uluslararası hukukun korkunç bir ihlali" ifadelerini kullandı.

İngiliz Kızıl Haçı Direktörü Zoe Abrams, sığınmacıları Ruanda'ya gönderilmesi planları karşısında derin endişe duyduğunu söylemişti.

Sivil toplum kuruluşlarının endişeleri arasında Ruanda'nın insan hakları sicili de bulunuyor. İngiltere, geçtiğimiz sene Birleşmiş Milletler'de, Ruanda'daki yargısız infazlar, kayıplar ve işkence iddialarını gündeme getirmişti.

Ancak İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Ruanda'nın "dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olduğunu" ve şimdiden birden fazla ülkeden 130 bin mülteciye ev sahipliği yaptığını söylemişti.

Kaynak: BBC Türkçe, Mepa News