ABD’de devam etmekte olan bir patent ihlali davası işlemci dünyasında dengeleri değiştirebilir. Intel’in de müdahil olduğu ve adeta ölümüne mücadele ettiği ihlal davası, işlemci üretiminde önemli bir materyali ilgilendiriyor.

Intel kritik dönemeçte

Tartışmalara konu olan dava Optiplane adındaki kimyasal-mekanik düzleyici çözelti hakkında. Asya’da DuPont tarafından üretilen bu çözelti yonga plakalarının pürüzsüz hale gelmesini sağlıyor. ABD’li CMC Materials patent ihlali iddiasıyla DuPont’a dava açarak satışların engellenmesini istedi. Davada karar bu hafta açıklanacak.

Optiplane materyalini önemli hale getiren ise Intel’in yoğun bir şekilde kullanıyor olması. ABD Ulusal Ticaret Komisyonu’na itiraz eden Intel, kararın ertelenmesini ya da belirli şartların sağlanarak karar verilmesini istiyor.

Yonga üretiminde kemik hale gelmiş bir materyalin değiştirilmesi çok riskli ve üreticiye büyük darbe vurabilir. Üretici hem yeni bir tedarik zinciri oluşturmak zorunda hem de mevcut hatlarını buna göre düzenleyerek yeni bir test aşaması oluşturmak zorunda. Bu da mevcut küresel çip krizi içerisinde işleri daha da kötü hale getirebilir.

Intel komisyona yaptığı itirazda bu konulara değinerek bir milli güvenlik riskinden bahsediyor. Optiplane materyalinin eksikliği Intel’e çok zaman kaybettirecek ve başta TSMC olmak üzere Asyalı rakiplerin farkı açmasına sebep olacak. Intel en azından 24 aylık bir geçiş süreci tanınmasını istiyor. Komisyon avukatlarının da Intel’in bu teklifine sıcak baktığı ifade ediliyor.