Kerbela'da Hz. Hüseyin Türbesi'nde çok geniş bir Şii topluluğa hitap eden Kazvini Irak'ta Şiilerin hakim olduğuna değinerek Irak Şiilerine takiyye zamanının geçtiğini, gerçek inançlarını açığa vurmaları gerektiğini söyledi.

Kazvini Şiilerin Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer hakkındaki gerçek inançlarını açıkça bildirmelerinin artık şart olduğunu, takiyyeli ve kinayeli sözlerle yetinmenin bu şartlarda doğru olmayacağını kaydetti.

Kazvini Irak'ta eğitim müfredatının da Şiiliğe göre ayarlanmasının şart olduğunu belirterek Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'e lanetin eğitim müfredatında da yer alması çağrısı yaptı.

Murtaza Kazvini Irak yönetiminin ve Irak Şiilerinin dini lideri sayılan Necef Havzası lideri Ali Sistani'nin görevlendirmesi ve onayıyla Kerbela'daki Hz. Hüseyin Türbesi'nin vaizliği makamında bulunuyor.

Hz. Hüseyin Türbesi her sene milyonlarca Şii tarafından ziyaret edildiğinden buranın Şii vaizi Şiiler arasında en itibarlı isimlerden sayılıyor ve konuşmaları Şiiler arasında en çok etkiye sahip olan konuşmaların başında geliyor. Türbenin denetimi Sistani Ailesi'nin elinde bulunuyor. Bu açıdan Kazvini, Irak'ta Şiilerin en önde gelen isimleri arasında gösteriliyor.

91 yaşındaki Murtaza Kazvini (1930-) Irak'ın Kerbela şehrinde İran'ın Kazvin şehri kökenli İranlı Fars bir ailede doğdu. Irak'ta aldığı dini eğitimle Şii molla ve vaiz oldu. 1971'de Irak yönetimiyle yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Irak'ı terk edip Kuveyt'e yerleşti.

Murtaza Kazvini 1979'da İran Devrimi'nin gerçekleşmesinin ardından İran'a yerleşti. Burada aldığı ideolojik eğitimlerin ardından İran tarafından ABD'deki Şiilerin sevk ve idaresi için 1985'te ABD'nin Los Angeles şehrine gönderdildi. 2003'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesinin ardından Irak'a dönerek Kerbela şehrine yerleşti ve Kerbela'daki Hz. Hüseyin Türbesi'nin vaizliğine getirildi.

Kaynak: Mepa News