Ukrayna'daki savaş, İran'la ABD arasındaki nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için yapılan müzakereleri de sekteye uğrattı. İran'la yeni anlaşmanın açıklanmasının beklendiği bir süreçte, Rusya'nın Ukrayna ile bağlantılı bazı koşullar getirmesi kriz çıkardı. İranlı yetkililer, Rusya'nın tavrını 'yapıcı bulmadıklarını' söyledi.

İran'la Viyana'da aylardır devam eden müzakerelerin sonucunda yeni bir anlaşmanın birkaç gün içinde açıklanması bekleniyordu. Anlaşma çerçevesinde özetle, İran'ın 2015'te verdiği nükleer sözlere geri dönmesi karşılığında Amerikan yaptırımlarının kaldırılması bekleniyordu.

Rusya Ne Talep Etti?

Ancak anlaşmayı müzakere eden 5+1 ülkelerinden Rusya son anda, Ukrayna'daki savaş nedeniyle kendisine uygulanan yaptırımlardan İran özelinde muaf kalmak için yazılı garanti talep etti. Buna göre Moskova, Ukrayna nedeniyle ABD'nin dayattığı yaptırımlardan, İran'la ticarette muaf olmayı talep etti.

Lavrov: En Az ABD Dışişleri Düzeyinde Yazılı Garanti İstiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, hafta sonunda yaptığı açıklamada, Batı'dan gelen 'yaptırım şelalesine' dikkat çekerek, "Bu durum Moskova'nın önce ABD'den garantiler istemek durumunda olmasını gerektirdi. Yeni yaptırımların, nükleer anlaşma kapsamındaki hakları etkileyemeyeceği konusunda açık bir yanıt istiyoruz" dedi. Lavrov, ABD'den en az dışişleri bakanlığı düzeyinde olmak üzere, 'ABD'nin Ukrayna yaptırımlarının, Rusya'nın İran'la ekonomik ve askeri işbirliğini hiçbir şekilde etkilemeyeceği' yönünde yazılı garantiler istediklerini söyledi.

Uzmanlar, Batılı ülkelerin bu talebi reddetmesinin beklendiğini, Rusya'nın ısrar etmesinin ise İran'la nükleer anlaşmanın sağlanamayacağı anlamına gelebileceğini söylüyor.

İran ise Rusya'ya tepkili. Yarı resmi haber ajansı Tasnim'e konuşan yetkililer, Rusya'nın taleplerinin 'yapıcı olmadığını' söyledi. İsmi açıklanmayan yetkililer, 'Rusya'nın müdahalesinin kendi çıkarlarını güvence altına almayı hedeflediği' eleştirisi getirdi. İran Dışişleri Bakanlığı ise "Nükleer müzakereler, Rusya'ya yönelik olanlar gibi başka yaptırımlardan etkilenmemeli" çıkışı yaptı.