Filistin'de Bedevi Arapların yaşadığı bölgede işgalci İsrail'in ağaçlandırma çalışması kisvesi altında, Filistinlilere ait topraklara el koymaya çalıştığı ifade ediliyor.

İsrail'in Negev, Filistinli Arapların Nekab olarak adlandırdığı, Türkçede Necef Çölü olarak bilinen bölge bir süredir gerilim merkezi olmayı sürdürüyor.

Bir süredir tepkiler nedeniyle bölgedeki faaliyetlerine ara veren İsrail yönetimi, son haftalarda ağaç dikme çalışmalarına tekrar başladı.

Normalde ormansız araziler olarak Filistinli Bedevi Araplara ait olan bu topraklar, zamanla İsrail tarafından, üzerlerine ağaç dikilerek ve orman haline getirilerek, İsrailli Yahudilerin kullanımına tahsis edildi. Ayrıca ormanlaştırılacak arazilerde yaşayan Filistinliler de evlerinden zorla çıkarılarak bölgeden sürüldü.

Bölgede İsrail tarafından zorla ormanlaştırılarak Yahudilerin kullanımına tahsis edilen birçok arazi bulunuyor.

İsrail'in bölgedeki çalışmalarına tekrar başlaması, protestoları da beraberinde getirdi. Protestolarda şimdiye kadar birçok Filistinli gözaltına alındı.

Hamas'tan tehdit

Öte yandan Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) de konuya ilişkin olarak İsrail'i tehdit etti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Düşman Nekab'a savaş ilan etti. Bizler Safed'e (İsrail'in kuzey ucunda bir şehir) dek hazırız."

2021 yılının Mayıs ayında da taraflar arasında, İsrail'in Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi ve Mescid-i Aksa'daki ihlalleri sebebiyle 10 gün sürecek bir savaş çıkmıştı.

Kaynak: Mepa News