Başbakan Andersson, resmi haber ajansı TT'ye, son kamuoyu yoklamalarına göre, ülkede Rusya-Ukrayna savaşından önce NATO üyeliğini destekleyenlerin oranının yüzde 25'ten 49'a çıkmasını değerlendirdi.

Halkın endişelerini anladığını ve geçen hafta ülkenin güvenlik durumunun değiştiğini dile getiren Andersson, şunları kaydetti:

"Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle vatandaşlarımızın tavrının değişmesinin tamamen anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum. Geçen hafta güvenlik durumumuz çarpıcı şekilde değişti. Buna rağmen NATO üyeliği için referanduma gidilmesi konusunda tereddütlerim var. Her konu halka götürülmez."

ABD ve komşu ülkelerle güvenlik iş birliklerini geliştireceklerini belirten Andersson, Rusya'nın Ukrayna'ya ve Avrupa güvenliğine yönelik saldırgan tavrı nedeniyle, ABD ve Finlandiya ile savunma alanını güçlendireceklerini aktardı.

Tarafsız ülke İsveç

İsveç 1814 yılından bu yana herhangi bir savaşta yer almadı. O dönemden bu yana İsveç dış politikasını “askeri ittifaklara katılmama” üzerine inşa etti.

Komşusu olan diğer İskandinav ülkeleri İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal edildiğinde bile tarafsız kalan İsveç Soğuk Savaş'ta da bu duruşunu korudu.

Anketlerde üye olalım diyenler önde

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Demoskop adlı bir anket şirketine yaptırılan bir anket, Ocak ayında ülkelerinin NATO'ya katılmasına olumlu bakan İsveçlilerin oranının yüzde 42'den yüzde 51'e çıktığını gösterdi.

Katılmaya karşı olanların oranıysa yüzde 37’den yüzde 27’ye düştü. Ülkede ilk kez bir ankette NATO'ya katılma yanlıları çoğunluk gösterdi.