AFAD koordinasyonunda Türkiye'deki bazı sivil toplum kuruluşlarının (STK) desteğiyle temin edilen yardım malzemesini taşıyan "İyilik Treni"nin tıbbi yardım paketleri, Afganistan İslam Emirliği’ne teslim edildi.

Malzemelerin teslimi için başkent Kabil'de düzenlenen törene Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Manav, Afganistan İslam Emirliği Sağlık Bakanı Yardımcısı Habibullah Ahunzade ve Kabil'de bazı Türk kurumların temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği Müsteşarı Manav, Afgan halkının geçmişte Türk halkının yanında olduğu için bugünlerde de yardıma ihtiyaç duyan Afgan halkının yanında yer aldıklarını söyledi.

Manav, Türkiye'den Afganistan'a gönderilen "İyilik Treni"nin içerisinde çok çeşitli yardım malzemelerinin bulunduğunu belirterek, bu yardımları ülkenin 34 vilayetine ulaştıracaklarını ve Afganistan'ın her köşesindeki halka yardımcı olmayı hedeflediklerini belirtti.

Tıbbi destek

Bu yardımların bir kısmını da ilgili bakanlık olan Sağlık Bakanlığına aktarmak istediklerini dile getiren Manav, böylece sağlık kuruluşlarında kullanılmak üzere yatak, koruyucu malzeme dahil tıbbi destek malzemesini de bu bakanlığa teslim ettiklerini kaydetti.

Afganistan İslam Emirliği Sağlık Bakanı Yardımcısı Ahunzade ise Türkiye'nin daha önce de farklı alanlarda Afganistan'a yardımda bulunduğunu ve bu yardımların devam ettirilmesini istediklerini vurguladı.

“Daha fazla destek talep ediyoruz”

Ahunzade, "Türkiye'nin özellikle Kovid-19 hastaları ve uyuşturucu bağımlılarının tedavisi konusunda destek vermesini istiyoruz. Türkiye Müslüman ve dost ülke olduğu için başka ülkelerden daha fazla desteğini talep ediyoruz." dedi.

750 ton insani yardım

Ankara'dan 27 Ocak'ta yola çıkan ve 750 ton insani yardım malzemesi taşıyan İyilik Treni, 7 Şubat'ta Türkmenistan sınırındaki Turgundi Sınır Kapısı üzerinden Afganistan'a giriş yapmıştı.

Söz konusu yardım paketlerinde gıda, kışlık giyim, tıbbi malzeme, tekerlekli sandalye, oyuncak ve sağlık malzemeleri bulunuyor.