Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, ABD ekonomisini bekleyen zorluklar konusunda uyarılarda bulundu. Ünlü milyarder sosyal medyada paylaştığı mesajında ekonominin fırtınaya hazırlanmak için sinyal gönderdiğini yazdı.

Bezos, Goldman Sachs CEO’su David Solomon’un ekonomik belirsizlikler nedeniyle temkinli olunması gerektiğini söylediği bir videoyu sosyal medyadan paylaştı

ABD ekonomisi yüksek enflasyonun ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artışı politikası nedeniyle durgunluk sinyalleri verirken Apple, Meta, Amazon gibi dev teknoloji şirketleri de ekonomik sorunlardan payını aldı.

ABD EKONOMİSİ ALARM VERİYOR

ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılası iki çeyrek üst üste daralırken bu durumun bir resesyona dönüşüp dönüşmeyeceği ise uzmanların önemli tartışma başlıklarından biri. Fed yükselen fiyatlarla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltirken birçok ekonomist ekonomide daha fazla yavaşlama bekliyor.

ABD Merkez Bankası’nın sert faiz artışlaryla tetiklenen durgunluk tehlikesi ülkedeki dev şirketlerde de alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Bu ayın sonlarında yatırımcıları bilgilendirecek olan Amazon e-ticaret sektöründeki yavaşlama ile baş etmeye çalışıyor. Dev şirket işe alımları yavaşlatırken masrafları kısmak için çeşitli adımlar attığını duyurdu.

Geçen yıl Amazon CEO’su olarak görevinden ayrılan ancak ancak şirket yönetiminde etkili pozisyonunu sürdürmeye devam eden Bezos, geçmişte Joe Biden’ın ekonomi politikalarını eleştirerek ve Beyaz Saray’ı enflasyonla mücadele konusunda samimiyetsiz olmakla suçlamıştı.

BEZOS: TEMKİNLİ OLMA ZAMANI

Bezos’un dün sosyal medyadan paylaştığı videoda ise Goldman CEO’su David Solomon, resesyon ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu yüzden temkinli olma zamanının geldiğini söyledi.

Solomon değerlendirmesinde “Bence artık ufukta daha fazla oynaklık olduğunu görmemiz gerekiyor. Bu doğrudan zor bir ekonomik senaryomuz olduğu anlamına gelmez. Ancak sonuçların dağılımına bakıldığında, Amerika Birleşik Devletleri’nde resesyon yaşama ihtimalimiz yüksek” dedi.

BİDEN YÖNETİMİNİN ENFLASYON POLİTİKASINI ELEŞTİRMİŞTİ

Bezos geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Joe Biden’in enflasyonla mücadele yöntemini sert sözlerle eleştirmişti.

Biden’ın “Benzin istasyonları işleten ve pompa fiyatlarını belirleyen şirketlere mesajım basit: bu bir savaş ve küresel tehlike zamanı. Ürün için ödediğiniz maliyeti yansıtmak için pompada ödediğiniz fiyatı düşürün” sözlerine tepki gösteren Bezos şu yanıtı vermişti:

“Enflasyon Beyaz Saray’ın bu tür açıklamalar yapmasından çok daha büyük bir problem. Bu ya yanlış yönlendirme, ya da piyasanın temel dinamiklerinin derin biçimde yanlış anlaşılması.”