Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma tartışmaları devam ederken, Türkiye, Finlandiya ve İsveç'i YPG/PKK'ya siyasi ve askeri destek verdiği gerekçesiyle, NATO'ya katılımlarına olumsuz baktığını duyurmuştu.

Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik tutumuna saçma bir tepki de Kanada'dan geldi.

Yunan asıllı Kanadalı Senatör Leo Housakos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye ve iki aday ülke arasındaki anlaşmazlığın "Türkiye'nin NATO'dan atılmasıyla son bulacağını" söyledi.

Belli ki Kanada'lı Senatör diğer üye ülkelerin, başka üye bir ülkeyi atamayacağını bilmiyor.

Senatör Leo Housakos, "Bu sorun kolayca çözülebilir. Türkiye'yi ve Erdoğan'ı NATO'dan atın. Uluslararası hukukun üstünlüğüne saygı duymayan otokratlar ve hükümetler, en başından itibaren NATO'nun bir parçası olmamalıdır" diye konuştu.

Kasım 2018'de Senatör Leo Housakos'un, Kanada parlamentosunda sunduğu sözde "Pontus Soykırımı" önergesi, 32 aleyhte, 16 lehte ve 21 çekimser oyla reddedilmişti.

Leo Housakos, Türkiye aleyhine daha önce yaptığı açıklamalarda "Türkiye, NATO'da güvenilmez bir ortak olduğunu kanıtladı. Kanada'nın Türkiye'ye yaklaşımını işbirliğinden sınırlamaya kaydırması gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.