Enerji Bakanı Saad Al Kaabi, gaza bir fiyat sınırı koymanın serbest piyasayı bozacağını ve yatırıma zarar vereceğini söyledi.

Saad Al Kaabi, "Serbest piyasa her zaman en iyi çözümdür ve piyasayı düzeltmeye çalışırsanız, Avrupalıların satıcılara koymaya çalıştıkları tüm rekabet karşıtı yasalara karşı gelmiş olursunuz - ve şimdi bunu kendileri yapıyorlar" dedi.

Sunucu, Brüksel'in önerilen üst sınır teklifinin "biraz ikiyüzlü" olduğunu düşünüp düşünmediğini sordu ve Katarlı yetkili, "Bu biraz değil, çok ikiyüzlü" yanıtını verdi.

Avrupa Komisyonu, AB borsalarında işlem gören doğal gaz için dinamik bir fiyat üst sınırı düşünüyor. Söz konusu tedbirin, Rus boru hattı tedarikinden uzaklaşma sürecinde piyasa oynaklığını ve aşırı spekülasyonları azaltacağı tahmin ediliyor. AB ayrıca, potansiyel kıtlıklarla başa çıkmak için ortak gaz alımları ve üye devletler tarafından zorunlu paylaşımları tartışıyor.

Devlete ait sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısı QatarEnergy'nin de başkanı olan Katar bakanı, hükümet müdahalesinin üreticilerin ve yatırımcıların iş stratejilerini planlamalarını zorlaştırdığı konusunda uyardı. Nihayetinde AB, küresel pazarda fiziksel yakıt sıkıntısına neden olarak kendine zarar verebilir.

Al Kaabi, havanın ne kadar sert olduğuna ve ekonominin fabrikaları kapatarak ve kömür gibi yakıtlara geçip nasıl başa çıktığına bağlı olarak, AB'nin gelecek kış mevsimleri için depoları gazla doldurmayı zor bulabileceğini kaydetti. Likit bir piyasada ürün satın alırken, alıcıların arzı güvence altına almak için bir prim ödemeye hazır olması gerektiğini ve bunun da satıcıları başka bir yere gitmemeye ikna edeceğini söyledi.

"Bence Avrupa'da barışı sağlamaya çalışmak, fiyatların aşağı çekilmesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır" dedi. "Bu roket bilimi gibi karışık bir durum değil, çok açık."

2020 yılında Covid-19 pandemisinin sonuçları nedeniyle zaten baskı altında olan Avrupa enerji piyasası, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasının ardından çalkantıya girdi.

AB buna Moskova ile özellikle enerji sektöründe ticari bağlarını keserek yanıt verdi. Çatışmadan önce, nispeten ucuz Rus boru hattı gazı, enerji karışımında bulunan petrol ve kömür gibi diğer fosillerle birlikte AB pazarında büyük bir paya sahipti.

Brüksel'deki yetkililer, üye ülkelerin Rusya'yı savaş alanında yenmek için Ukrayna'yı silahlandırırken bedelini ödemeleri gerektiğini söylediler. Moskova, ürünlerin Rusya'da fiyata üst sınır uygulamaya çalışan alıcılara satılmayacağı konusunda uyardı.