Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly “Kazakistan'daki Gelişmeler ve Türk Dünyası Paneli”nde Kazakistan’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Saparbekuly’in konuşmasından satır başları:

Yeni yıla üzücü olaylarla başladı. Petrol fiyatlarının anında yükselmesi, fiyat artışlarından sistem bazda eksiklikler oldu. Üretici platformlarında bir usulsüzlük olduğu belirlendi. Olaylar başladıktan sonra protestocularla anlaşıldı ve çözüm bulundu. Sosyal medyada yoğun biçimde kampanya başlatıldı ve eylemle birlikte bu durum krize dönüştü.

5 Ocak’ta provokatörler girince şiddet başladı ve valilik binası basıldı. Buraya iç ve dış unsurların bağlantısı olduğu terör eylemleri başladı.

Gösterilerde gençlerin eve dönmesi gerektiğine dair duyuru yapıldı. Taleplerin yerine getirileceği söylendiği halde iş çığırından çıktı. Olay şiddete dönüştü. Birçok silahlı kişiler ortaya çıktı.

Silahlı unsurlar araştırılıyor. Yakalanan teröristlerin ifadeleriyle de diğer kişiler aranıyor.

Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Büyük bir trajedi yaşadık ama kısa sürede en az bir kayıpla atlattık.

44 terör dosyası açıldı. 10 dosya da adam öldürme dosyası açıldı. Bu dosyalar daha da kapsamlı olacak.

Kazakistan yargısı ve halkı da adil bir soruşturma istiyor. Devlet tarafından STK’lar tarafından tetkik ediliyor. Ciddi bir araştırma soruşturma içerisindeyiz.

Bu olaylarda şehit olanlar bizim için bir kayıptır. Tarihimizde de derin bir iz bırakacak.

Devlet konusunda özellikle askeri alanda birçok eksiklerimiz oldu. Kritik dönemlerde olaylara müdahale edebilme eksikliklerini görebildik. Bu durumlarda devletin acil karar alabilme eksikliklerini gördük. Önümüzdeki dönemde eksikliklerimiz üzerinde ciddi bir çalışma yapacağız.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman’ın konuşmalarından satır başları:

Türk Devletleri Teşkilatı olarak olaylar başladığı zaman bir bildiri yayınladık ve 11 Ocak’ta ise dışişleri bakanları toplantısını gerçekleştirdik. Bakanlar birinci elden doğru bilgiyle beslenmiş oldular. Bakanlar birlik ve beraberliği duyurdular ve her türlü desteği vermek konusunda beyanda bulundular.