Kolombiya'da hükümetin çıkarmayı planladığı vergi reformu paketi nedeniyle 28 Nisan'dan bu yana devam eden protestolar çığırından çıktı.

Kolombiya'da Devlet Başkanı Ivan Duque'nin açıkladığı vergi reform paketinin ardından halk 28 Nisan'da sokaklara dökülmüş, ulusal grev kararı alınan ülkede birçok kentte polis ve göstericiler arasında çatışma çıkmıştı. Protestolar sırasında 19 kişi hayatını kaybetmiş, 846 kişi ise yaralanmıştı. Protestolar sonucu Devlet Başkanı Duque, geri adım atarak "Sürdürülebilir Dayanışma Yasası" adı altında çıkarmaya planladığı vergi reform paketini geri çekmişti. Öte yandan Kolombiya Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla, Yardımcısı Juan Alberto Londono ile birlikte vergi reformu protestolarının ardından Duque'ye istifasını sunmuştu.

Buna rağmen protestolar durmadı. Protestoların meydana getirdiği krizin ortasında, hükümet tüm sektörlerden diyalog için bir alan açma teklifi yaparken, protestocular hükümetten, istişare olmaksızın ortaya çıkan ve sektörün özelleştirilmesini teşvik eden sağlık reformu tasarısının geri çekilmesini, pandemi sırasında en çok etkilenen işçiler için temel gelir, milli üretimin savunulması, öğrenciler için üniversitelere ücretsiz kayıt ve yasadışı tarım mahsullerinin zorla yok edilmesine ve mahsullere havadan glifosat püskürtülmesine son verilmesini talep etmişti.

Savunma Bakanı Diego Molano geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının 2016 yılında imzalanan barış anlaşmasından ayrılan sol görüşlü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ne bağlı muhalif gruplar tarafından organize ve finanse edildiğini iddia etmişti.

Protestolar devam ettikçe gelen görüntüler de kötüleşmeye başladı. Askerlerin ve polisin protestolara müdahalesiyle Kolombiya’da iç savaş rüzgarları esmeye başladı.