300 asker seferber edildi
Belçika’da saldırı endişesi sürüyor. Başkent Brüksel'de ve Anvers'te güvenliği sağlamak için 300 asker seferber edildi. Hükümetin yaptığı açıklamada seferber edilen askeri birliklerin silahlı olduğu ve görevlerinin belli bölgeleri gözetim altında tutmak olduğu belirtildi. Perşembe günü düzenlenen operasyonda iki kişinin öldürüldüğü Verviers kentinde de asker konuşlandırılabileceği ifade edildi.

Belçika'da polis şimdiye kadar İslâmcı örgütlerle bağlantılı olduğu şüphesiyle 13 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan beşi hâkim karşısına çıkartılırken üç kişi tutuklandı, iki kişi de serbest bırakıldı.

La Derniere Heure gazetesi İslâmcı hücrenin liderinin 27 yaşındaki Abdülhamid Abaud olduğunu ve şahsın polis tarafından arandığını yazdı. Fas kökenli Belçika vatandaşının Brüksel'in Molenbeek semtinde büyüdüğü ve IŞİD ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

AB bakanları korkudan toplandı!

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Brüksel’de bir araya geldi. Bakanların gündeminde Avrupa’da giderek artan saldırılar ve güvenlik önlemleri vardı. Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı :

 “Bu konu Avrupa ile İslâm sorunu değildir. Terör ve terör saldırıları tüm dünyada daha çok Müslümanları hedef alıyor. Bu nedenle bizim birlik olmamız ve diyalog içerisine girmemiz gerekli. Aynı zamanda yaptığımız ve söylediğimiz her şeyin sorumluluğunu almamız lazım. Bence saygı Avrupa Birliği’nin temel değerlerinden biridir.”

Öte yandan geçtiğimiz hafta Brüksel’de yapılan operasyonların ardından hükümet tehdit düzeyini ülke genelinde 2’den 3’e yükseltti. Bu karar ilave güvenlik tedbirleri anlamına geliyor.

100 İslâmcı hücre izleniyor

Almanya’da yaklaşık 100 İslâmcı hücre iç istihbarat servisi tarafından izleniyor. IŞİD ile bağlantılı olarak yaklaşık 350 kişi yargılanıyor.

Welt am Sonntag gazetesinin güvenlik çevrelerinden edindiği bilgilere göre, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) yaklaşık 100 radikal İslâmcı hücreyi izliyor. İzlenen grupların üye sayısı 10 ile 80 kişi arasında değişiyor. İzlenen çevreler; ibadet gruplarından, internet üzerinden propaganda yapanlara, bağış toplayanlardan Suriye'den dönen cihatçılara kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor. Bu grupların somut saldırı planı içinde olduğuna dair bir bilgi bulunmuyor.

Gazetenin haberine göre istihbarat servisi, İslâmcıların kendi aralarındaki iletişimi takip etmekte zorlanıyor. İslâmcılar arasındaki iletişim online chat ortamlarından ya da Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden yürümüyor. Şahısların kısmen WhatsApp ve Threema gibi cep telefonu uygulamaları üzerinden haberleştiği ifade ediliyor. Buralardaki yazışmalar da güvenlik makamları tarafından takip edilemiyor.

Öte yandan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas IŞİD ile bağlantılı olarak Almanya'da yaklaşık 350 kişinin yargılandığını açıkladı.