AB ve G-7 ülkeleri Rus ham petrolü için varil başına 60 dolarlık bir tavan fiyat üzerinde anlaşmıştı.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte "Şimdi analiz ediyoruz" dedi. "Böyle bir tavan için bazı hazırlıklar yapıldı. Bu tavanı kabul etmeyeceğiz ve incelemenin ardından çalışmaların nasıl organize edileceği konusunda daha fazla bilgi vereceğiz."

Cuma günü AB, ABD tarafından önerilen ve Eylül ayında G-7 tarafından desteklenen, deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolünün varil fiyatını 60 dolarla sınırlamayı nihayet kabul etti. Bu adım, tedbirin hafta sonu resmi olarak onaylanmasının önünü açtı.

Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Moskova'ya daha fazla yaptırım uygulanmasını amaçlayan tedbir, Batılı şirketlerin Rus petrolünü taşıyan gemileri sigortalamasını ya da finanse etmesini, kargo yapay sınırdan ya da bu sınırın altında satın alınmadığı sürece yasaklayacak. Bu kararın 5 Aralık'ta ya da "çok daha kısa bir süre sonra" yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Diğer petrol ürünleri için de bir fiyat sınırı dahil olmak üzere benzer kısıtlamaların Şubat ayında uygulamaya konulması planlanıyor.

Rusya, bu uygulamaya katılan ülkelere petrol satmayacağını defalarca dile getirmiş ve tavan fiyat uygulamasının enerji piyasalarında hasara yol açacağı ve emtia fiyatlarını daha da yükselteceği uyarısında bulunmuştu.