Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki AUKUS anlaşmasının Asya-Pasifik bölgesindeki stratejik dengeyi bozacağı belirtildi. Açıklamada "AUKUS anlaşması Asya-Pasifik bölgesindeki stratejik dengeyi bozacak ve bir nükleer silahlanma yarışını tetikleyecek son derece tehlikeli, durdurulması gereken bir eylemdir." denildi.

Ayrıca Fransa'nın bu anlaşmaya gösterdiği tepkiye de değinildi.

AUKUS anlaşması, ABD ve İngiltere'nin Avustralya'ya nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar inşa etme teknolojisi vermesini kapsıyor. Avustralya'nın henüz hiç nükleer denizaltısı bulunmazken ABD'nin 69, Rusya'nın 28, Çin'in 12, İngiltere'nin 11, Fransa'nın 8, Hindistan'ın 1 adet bulunuyor. Daha önce nükleer denizaltı teknolojisini sadece İngiltere ile paylaşan ABD böylece ikinci kez bir başka ülkeyle bu teknolojisini paylaşmış olacak.

Bu anlaşma bölgede ABD, İngiltere ve Avustralya arasında Çin ve Kuzey Kore karşıtı askeri bir ittifak, Çin'i Pasifik ve Güney Çin Denizi'nde sınırlama politikası olarak algılanıyor. Kuzey Kore de ittifakta ABD'nin yer almasından dolayı anlaşmayı doğrudan kendisine tehdit olarak görüyor.

Kaynak: Mepa News