Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın askeri kayıplarına değindi. Von der Leyen, “Savaşta 20 binden fazla sivil hayatını kaybetti. 100 binden fazla Ukrayna askeri öldü” ifadelerini kullandı.

Savaş öncesi profesyonel ordusu 250 bin olan Ukrayna, savaş sırasında 1 milyon vatandaşını silahaltına aldı. 100 bin ölüm, 300 bin yaralı ve 10 bin esir ile Ukrayna ordusu, neredeyse mevcudunun yüzde 10’unu kaybetmiş oldu.

Ukrayna, sadece Ağustos – Kasım ayları arasındaki “karşı taarruz” harekatı sırasında ölü, yaralı ve esir olarak 40 binden fazla kayıp verdi.

Rus tarafının da yaklaşık 100 binden fazla ölü ve yaralı olduğu tahmin ediliyor. Donbas’ın Bahmut şehrinde yaşanan çatışmalarda her iki tarafın da kayıplarının tırmanacağı ifade ediliyor.

APAR TOPAR KALDIRDILAR

Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Komisyonu, konuşmadaki “100 bin Ukrayna askeri öldü” ifadesini kaldırdı, videoyu montajlayıp tekrar paylaştı.

Yeni paylaşılan versiyonda, Ukrayna’nın savaşta 100 bin askerinin öldüğü bilgisi yer almadı.

UKRAYNA YALANLAYAMADI

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, 100 bin Ukrayna askerinin Rusya ile yaşanan savaşta öldüğü bilgisini yalanlayamadı: “Cumhurbaşkanımız Volodimir Zelenski, vakti gelince askeri kayıpları açıklayacaktır. Her şeyin bir vakti var.”