Libya Başkanlık Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Trablus'a gelen Fransa'nın Libya Özel Temsilcisi Paul Soler, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ile görüştü.

Soler, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için tüm alanlarda iş birliğinin artırılmasını istediklerini belirterek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un mektubunu Menfi'ye sundu.

Soler, daha sonra Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Kuni ile bir araya geldi. Görüşmede seçimlerin icrası için yapılan çalışmalar ele alındı.

Kuni, gelecek ay Avrupa Birliği Başkanlığı görevini üstlenecek Fransa'nın Libya'da krizin çözümünde önemli rol oynayacağı ümidinde olduğunu ifade etti.

Soler de ülkesinin Libya'da istikrar çabalarını desteklediğini, sürece ilişkin sorunların en ideal şekilde çözümünün dış müdahale olmaksızın gerçekleşeceği bir yöntem benimsediklerini belirtti.

Soler, Kuni ile görüşmesinin ardından Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih ile bir araya geldi.

Seçim Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, yerel ve uluslararası gelişmeler ışığında seçim çalışmalarında mevcut durum ele alındı.

Açıklamada, Soler'in, ülkesinin, Libya'da seçimlerin yapılabilmesi için ortaya konulan çabaları desteklediğini söylediği kaydedildi.

Kuni, İtalya Büyükelçisini kabul etti

Öte yandan, Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Kuni, Trablus'taki İtalya Büyükelçisi Giuseppe Buccino Grimaldi'yi kabul etti. Görüşmede, Libya'daki siyasi krizden çıkış yolları değerlendirildi.

Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Sayih de hem Birleşmiş Milletlerden bir heyetle hem de Uluslararası Seçim Sistemleri Örgütünün Libya'daki temsilcisi ile toplantı yaptı.

Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

ABD'den Libyalı taraflara diyalog ve erken seçim çağrısı

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Büyükelçi Norland ve ABD'nin Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Joshua Harris'in, Libya'da barış ve istikrarı desteklemek için ortak çabalar konusunda uluslararası ortaklarla görüşmelerde bulunmak üzere 8-9 Eylül tarihleri ​​arasında Almanya'nın başkenti Berlin'e gittiği belirtildi.

Açıklamada sözlerine yer verilen Norland, Libya'daki tüm tarafları diyaloga ve erken seçimler için güvenilir bir yol haritası üzerinde iyi niyetle çalışmaya çağıran Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası ortakların çağrısına ülkesinin de katıldığını ifade etti.

Norland, 6 Eylül'de Libya Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Imad es-Sayih ile yaptığı telefon görüşmesinde, seçimlerin gecikmeden yapılması gerektiğini vurguladığını aktardı.

Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.