Libyalı rakip siyasi gruplar, anayasada bulunan seçimle ilgili tartışmalı düzenleme konusunu Birleşmiş Milletler ara buluculuğunda Mısır'da görüşmeye başladı. İki taraftan toplam 24 temsilcinin katıldığı görüşmelerin bir hafta süreceği açıklandı.

Libya'da Muammer Kaddaf'inin devrilmesinin ardından siyasi karışıklık ve çatışmalar çıkarken, doğu ve batıda iki hükümet kuruldu. İki rakip oluşum arasında süren çatışmalara Türkiye'nin de arasında bulunduğu başka ülkeler dahil oldu.

Ülkede gerginlik sürerken Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Cenevre’de gerçekleştirilen müzakerelerde geçici hükümet kuruldu. Ayrıca ülkenin 24 Aralık 2021’de seçimlere gitmesi kararlaştırıldı. Ancak taraflar seçimlerin anayasal taslağı üzerinde anlaşamadı.

Seçim yapılamaması üzerine siyasi rakiplerin askeri güçleri, tekrar çatışmanın eşiğine geldi. Seçimlerin yapılması için BM Özel Temsilcisi Stephanie Williams girişimde bulundu.

Bu kapsamda Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyinden 12'şer temsilci ülkeyi seçimlere götürecek anayasal zemini belirlemek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldi.

BM Özel Temsilcisi Williams, gelecek hafta çarşamba günü sonlanacak görüşmelerin 'seçim çerçevesi üzerinde sağlam bir anayasal temel anlaşmasıyla sona ermesini umduğunu' söyledi.

Libya'nın doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı başbakan olarak belirledi.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise görevinin başında olduğunu vurguluyor.

Taraflar, ülkede yapılması planlanan seçim için anayasal çerçeve üzerinde anlaşma arıyor.