Ukrayna krizi, Batı’yla Rusya arasındaki gerilimin merkezinde yer almaya devam ederken devlet ve hükümet başkanları, diplomatik temaslarına hız verdi. Krizin çözümü için ABD-Rusya temaslarıyla başlayan görüşmeler, Türkiye ve Fransa'nın da devreye girmesiyle yoğunlaştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir hafta içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile 3 kez telefonda görüştükten sonra yüz yüze görüşme kararı aldıklarını açıkladı. Elysee Sarayı, Macron'un 7 Şubat Pazartesi günü Moskova'ya, 8 Şubat Salı günü de Kiev'e giderek, Putin ve Zelensky’le baş başa görüşeceğini belirtti.

Krizin çözümü için arabuluculuk teklif eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kiev'e giderek Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’le görüştü. Normandiya Formatı'nı yeniden canlandırarak AB'yi de müzakere masasına taşımak için çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’sa, gün boyu yoğun temaslarda bulundu.

Avrupa güvenliği tartışmalarına Avrupa Birliği'ni de dahil etmek isteyen Macron, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve Ukrayna Cumhurhurbaşkanı Zelensky ile görüştü.

Başkan Joe Biden’la, 2 Şubat gecesi bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra, gün boyu telefon diplomasisini sürdüren AB Dönem Başkanı Macron, önce sabah saatlerinde AB Komisyonu Başkanı Charles Michel’le video konferans yöntemiyle görüşerek, Brüksel'i temasları hakkında bilgilendirdi. Ardından, Ukrayna krizinden en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden Polonya’nın Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yla bir saati aşan bir görüşme yaptı.

Macron ve bu yıl AGİT dönem başkanlığı görevini üstlenen Polonya lideri Duda, "gerilimin azaltılması" çabaları çerçevesinde gelecek hafta Berlin'de "Weimar Üçgeni" (Almanya, Fransa, Polonya) formatında buluşma kararı aldı.

Krizin çözümü için, bu hafta üçüncü kez Rus lider Putin’le görüşen Macron, krizin Normandiya Formatı’yla çözülmesini önerdi. Elysee Sarayı'ndan edinilen bilgiye göre, 45 dakika süren görüşmede, tartışmalar "iki öncelik" üzerinde odaklandı. Birincisi, Donbass'ta kalıcı bir çözüm elde etmek için Normandiya Formatı’ndaki son olumlu gelişmelerden yararlanmak. İkincisiyse, sahadaki risklerin azalmasını ve kıtanın güvenliğini garanti edecek olan Avrupa'daki stratejik denge koşulları hakkında müzakerelere başlamak.

Kremlin: "Güvenlik garantileri ele alındı"

Kremlin'den yapılan açıklamadaysa Paris'in talebiyle gerçekleştiği belirtilen görüşmede Ukrayna krizi ve özellikle Moskova'nın talep ettiği "güvenlik garantileri" konusunun ele alındığı belirtildi. Açıklamada, "Ukrayna ve Rusya'nın güvenliğine ilişkin uzun vadeli yasal garantiler oluşturma girişimi konularında yapıcı bir diyalog devam etti" denildi.

Rusya, NATO'nun kendi sınırına doğru genişlemeyeceğine ve sınırdaki askeri varlığını arttırmayacağına dair Batı’dan garanti vermesini istiyor.
Putin ve Macron, bu görüşmenin ardından Moskova'da baş başa görüşme kararı aldı. Macron, Putin’le 7 Şubat'ta yapacağı görüşmenin hemen ardından Kiev'e geçerek, Cumhurbaşkanı Zelensky’le de ikili bir görüşme yapacak.

Paris'te geçen hafta toplanan Normandiya Dörtlüsü büyükelçileriyse, gelecek hafta sonunda Berlin'de yeniden bir araya gelme kararı almıştı. Macron'un temaslarının ardından Normandiya dörtlüsünün "liderler seviyesinde" toplanması ihtimali de gündemde.

Kaynak: Amerika'nın Sesi