Son dönemde dünya gündemi bir hayli meşgul. Zira Rusya’nın operasyon kararı olarak Ukrayna’ya saldırması tüm dengeleri değiştirdi. Rusya, amacımız işgal değil dese de, bugüne dek yaşanan tüm gelişmeler bu durumun tam tersini gösteriyor.

Bu kararıyla tüm dünyanın tepkisini çeken Rusya’ya yaptırımların ardı arkası da kesilmiyor. Son olarak dünyaca ünlü ABD merkezli finans şirketlerinden Mastercard ve Visa, kritik bir karar vererek Rusya’ya yaptırım uygulayanlar kervanına katıldı.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta Rusya’nın 1973 yılında kullanılmaya başlanan uluslararası transfer işlemlerini hızlandıran bir protokol konumundaki SWIFT sisteminden çıkarılmasına karar verilmişti. Bu kararın üzerinden henüz çok geçmeden Mastercard ve Visa da buna benzer bir adım attı.

Mastercard ve Visa yaptırım kararı

Mastercard ve Visa, ABD tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar doğrultusunda çok sayıda Rus finans kuruluşunu ödeme ağından engellediğini duyurdu. Bunun yanı sıra iki şirket de bu süreçte düzenleyici kuruluşlarla iş birliği içerisinde çalışarak ileride gelebilecek yeni kararlara uyum sağlayacaklarını açıkladı.

İki şirket, yaptırım kararına ek olarak bu süreçte Ukrayna’nın yanında olduklarını gösterme amacıyla ülkeye 2’şer milyon dolar insani yardım yapma kararı aldı. Bunun dışında Rus vatandaşları da söz konusu yaptırım kararları nedeni para çekimini durdurulacağı iddiasıyla ATM’lerde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı.