ABD'nin Rusya petrolüne ithalat yasağı getirmesinin yankıları sürerken ABD basını Washington yönetiminin Körfez ülkelerinin liderlerine "ulaşamadığını" yazdı.

Petrol zengini Körfez ülkeleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrol arzına ilişkin Washington'ın görüşme taleplerini reddettiği iddia edildi. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD yönetiminin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan'la görüşemediğini ifade etti.

WSJ yayınladığı haberde, "Suudi Arabistan ve BAE'nin fiili liderleri, ABD ve müttefiklerinin enerji fiyatlarındaki artışı kontrol altına alma girişimleri doğrultusundaki görüşme taleplerini kabul etmedi" ifadelerine yer verdi. Körfez'den ve ABD'den üst düzey yetkililere dayandırılan haberde, ABD'li bir yetkilinin "Biden'la Prens Selman arasında Suudi petrolünün 'musluğu açması' için bir telefon görüşmesi beklentisi vardı ancak bu gerçekleşmedi" dediği aktarıldı.

'Körfez Ülkeleri Krizi Çözecek Tek Küresel Tedarikçiler'

ABD'nin Rusya'nın petrolüne ithalat yasağı getirmesinin ardından petrol fiyatlarının halihazırda son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı hatırlatılan haberde, Suudi Arabistan ve BAE'nin "fiyat artışını hafifletmek için daha çok petrol pompalama kapasitesine sahip tek küresel tedarikçiler olduğu" da ifade edildi. Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililerin petrol krizine ilişkin geçen hafta Riyad ve Abu Dabi'ye ziyaretler gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

'Bıden Döneminde Suudi Arabistan'la İlişkiler Soğudu'

ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin Biden döneminde "soğuduğu" ifade edilen haberde, "ABD ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Biden yönetimi sırasında Körfez bölgesindeki Amerikan politikaları nedeniyle 'soğudu'. İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması, Suudi Arabistan'ın Yemen'e dönük operasyonlarına ABD desteğinin olmaması ve Husileri 'terörist gruplar' listesine eklemeyi reddetmesi, 2018'de katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda ABD'de Suudilere karşı açılan davalara müdahiliyet tanınması bilinen nedenler" denildi.

BAE'nin ABD Büyükelçisi Yousef Al Otaiba ise konuya ilişkin verdiği demeçte, iki ülke arasındaki ilişkilerin "gergin" olduğunu doğrulayarak "Bugün gerilimli bir sınavdan geçiyoruz ancak bu durumdan kurtulup daha iyi bir yere ulaşacağımızdan eminim" dedi. BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin de "Biden-Nahyan görüşmesinin yeniden planlanacağı" bilgisi verdiği aktarıldı.

Öte yandan, BAE'nin haber ajansı WAM, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed Al Nahyan arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını aktardı ancak görüşmeye ilişkin detay verilmedi.