Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkedeki nükleer caydırıcılık programını en üst düzeye çıkarma kararının yankıları sürerken Moskova'dan konuya ilişkin kritik bir açıklama yapıldı. Rusya'nın eski başbakanı olan Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, "Nükleer savaş riski her zaman var ancak müzakerelerin en doğru yol olduğuna inanıyorum" dedi.

Medvedev konuya ilişkin bugün ülke basınına verdiği demeçte, Rusya'nın olası bir nükleer saldırıya hazırlığının "öncelik" olduğunu ifade etti. Rusya'nın nükleer doktrininin "düşmandan saldırı beklemek" üzerine kurulu olmadığını ifade eden Medvedev, "Nükleer caydırıcılık hususunda gerekçeleri gösteren özel bir belgemiz var. Bu belge, Rusya Federasyonu'nun nükleer silah kullanma hakkına sahip olduğu gerekçeleri açıkça gösteriyor" dedi.

'Olası Nükleer Saldırıyla İlgili Dört Gerekçemiz Var'

Rus yetkili, Rusya'nın nükleer silahları kullanma olasılığına ilişkin gerekçeleri ise şöyle sıraladı: "Birincisi, Rusya'nın nükleer bir füzeyle vurulması durumudur. İkinci durum, Rusya'ya veya müttefiklerine karşı nükleer silahların kullanılmasıdır. Üçüncüsü, nükleer caydırıcı güçlerimizi felç edecek bir saldırıdır. Dördüncü durum ise, Rusya'ya ve müttefiklerine karşı, nükleer silah kullanılmadan, yani konvansiyonel silahların kullanılmasıyla bile ülkenin varlığını tehlikeye atan bir saldırı eyleminin gerçekleştirilmesidir."

Medvedev, konuşmasının devamında "Ülkemizin bağımsızlığını, egemenliğini savunmak konusunda kimsenin en ufak bir şüphesi bile olmayacak denli kararlıyız" mesajı da verdi.