ABD Senatosu çifte standart niteliğinde bir yasanın hazırlığı içinde. Çin ve Rusya ile savunma anlaşmaları yapan Avustralya, Japonya ve Hindistan'ın yaptırımlara maruz kalmaması için Senato'da yasa tasarısı sunuldu.

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu üyesi ülkeler Avustralya, Japonya ve Hindistan. Bu üç ülke Rusya ve Çin ile savunma anlaşmaları yaptı. Hindistan Rusya'dan S-400 orta menzilli hava ve füze savunma sistemi satın aldı.

Bu da Avustralya, Japonya ve Hindistan'ı Washington'un olası yaptırımlarıyla karşı karşıya getirdi. Üç senatör söz konusu ülkelere yaptırım uygulanmaması için bir yasa tasarısı sundu.

Senatörler yaptıkları ortak açıklamada bu üç ülkeye uygulanacak bir yaptırımın Çin'e karşı oluşturulan birliği zedeleyeceği görüşünde.

Teklif yasalaşırsa 3 ülke 10 yıl süreyle yaptırımlardan muaf olacak

Tasarının yasalaşması durumunda Rusya ve Çin'le işbirliği yapmasına rağmen Avustralya, Japonya ve Hindistan yaptırımlardan 10 yıl süreyle muaf tutulacak.

ABD'nin Hasımları ile Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası Rusya, Kuzey Kore ve İran'la savunma alanında alışverişte bulunan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Türkiye'ye yaptırım uygulanması için Beyaz Saray'a baskı

ABD Kongresi bu kapsamda S-400 alımını bahane ederek Türkiye'ye yaptırım uygulanması yönünde Beyaz Saray'a baskı uyguluyor.

Biden yönetiminin, yaptırımlar konusunda yakında karar vermesi bekleniyor.