Sudanlı bir diplomatik kaynak, isminin açıklanmaması şartıyla, Mavi Nil Nehri sorununa çözüm bulmak amacıyla Etiyopya ile Mısır ve Sudan arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını resmi açıklama öncesinde Al-Monitor'a bildirdi.

Sudanlı kaynak müzakerelerin Etiyopya'nın konumundan hiç taviz vermemesi nedeniyle başarısız olduğunu belirtti.

19 Temmuz 2021'de Etiyopya Mavi Nil Nehri üzerindeki Rönesans Barajı'nın su doldurma kapasitesini artıracağını açıklayınca, öncesinde de mevcut olan Mavi Nil Nehri krizi tırmanmıştı.

Baraja hava saldırısı ihtimali

Mısır ve Sudan bu projeyi savaş sebebi saydıklarını açıklamıştı.

Müzakerelerin başarısız olduğunun resmen ilan edilmesi durumunda bölgede tansiyonun artacağı tahmin ediliyor. Sudan sınırına yakın olan Rönesans Barajı'na Mısır hava kuvvetlerinin, Sudan'ın da hava sahasını açmasıyla saldırı düzenlemesinden endişe ediliyor.

Etiyopya 2022'de barajın su doldurma kapasitesini daha da artıracağını belirtiyor.

Mavi Nil Nehri krizi aynı zamanda Etiyopya'daki Tigray Savaşı'yla da iç içe geçmiş durumda. Etiyopya yönetimi, Mısır ve Sudan'ı Mavi Nil Nehri krizinden ötürü Etiyopya yönetimine karşı savaş veren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne yardım etmekle suçluyor. Etiyopya Tigray Savaşı'nda ABD'yi de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne yardım etmekle suçlarken Türkiye ve Rusya'nın kendilerini desteklediğini ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News