Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Donanma Günü’nde yeni Deniz Doktrini'ni onayladı. Yeni doktrinde ABD ana rakip olarak tanımlanıyor ve Karadeniz ile Kuzey Buz Denizi'nin stratejik vaziyetine işaret ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede her yıl temmuz ayının son pazar gününde kutlanan Donanma Günü’nde yeni Deniz Doktrini'ni onayladı. Yeni doktrinde ABD denizcilik alanında Rusya'nın ana rakibi olarak tanımlanırken, ülkenin Kuzey Buz Denizi ve Karadeniz gibi kilit önemdeki bölgeler için stratejik hedefleri sıralandı.

NATO genişlemesi

55 sayfalık doktrinde, Rusya için bütün dünyaya yayılan bir 'büyük deniz gücü' hedefi konuldu. Ana tehdidin ise "ABD'nin dünya okyanuslarına hakim olma yönündeki stratejik politikası ve NATO'nın Rusya sınırlarına daha da yaklaşması" olduğu belirtildi.

Doktrinde, Rusya'nın okyanuslar konusunda diplomatik ve ekonomik yöntemler gibi yumuşak güç unsurlarının tüketilmesi halinde orantılı olarak askeri güç kullanabileceği vurgulandı.

Putin ise Donanma Günü konuşmasını, St. Petersburg kentinden yaptı. Konuşmasında St. Petersburg'un kurucusu olan Çar I. Petro'yu (Büyük Petro) "Rusya'yı büyük bir deniz gücü haline getirdiği için" öven Putin, Zircon hipersonik seyir füzelerinin birkaç ay içinde Amiral Gorşkov fırkateynine konuşlandırılacağını açıkladı.