Ukrayna'nın NATO PA Daimi Temsilcisi Yehor Chernov'a göre ilgili karar Madrid'deki yıllık oturumda oybirliğiyle kabul edildi.

NATO PA Başkanı Gerry Connolly oylamadan önce yaptığı açıklamada, "Bugün, tüm müttefiklere Rusya Federasyonu ve mevcut rejimini açıkça bir terör örgütü olarak tanımlama çağrısında bulunan bir kararı kabul edeceğiz" dedi.

Kararda ayrıca bu rejimin işlediği “savaş suçları” nedeniyle adalet önüne çıkarılması için özel bir mahkeme kurulması çağrısında bulunuluyor.

"Ayrıca hükümetlerimizi Ukrayna'nın NATO'ya katılımı yönünde bir sonraki adımları atmaya çağırıyoruz. Rusya'nın Ukrayna'nın egemen topraklarını ilhak etmeye yönelik hiçbir yasadışı girişimini tanımayacağımızı defalarca vurguladık."

Ukrayna'nın NATO PA Daimi Delegasyonu Başkanı Yehor Chernev, mahkemenin sadece “savaş suçlarının” doğrudan faillerini değil, aynı zamanda Rusya Federasyonu'nun üst düzey liderlerini de mahkum etmeye olanak sağlayacağını belirtti.

Çernev Facebook sayfasında şunları yazdı: "Bu kararın kabul edilmesi, Batılı parlamento çevrelerindeki havayı yansıtan ve dolayısıyla karar alma sürecindeki ülkelerin liderlerini etkileyen önemli bir siyasi adımdır."

Avrupa Parlamentosu 23 Kasım'da Rusya'nın terörizmin devlet sponsoru olarak tanınmasını öngören bir karar tasarısını oylayacak.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi 13 Ekim'de Rusya Federasyonu'nu terörist rejim olarak tanımlayan bir kararı oybirliğiyle kabul etti. AKPM, Rusya'yı terörist devlet olarak tanıyan ilk uluslararası örgüt oldu.

Aralarında Polonya Senatosu ve Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi'nin de bulunduğu bir dizi Avrupa ülkesi parlamentosu Rusya Federasyonu yetkililerini terörist rejim olarak tanıma kararı almıştır.